Seara regală pentru Corpul Diplomatic, 2010

DSC_7299

De-a lungul celor 144 de ani de la crearea Familiei și Casei Regale a României, recepția anuală a Corpului Diplomatic a fost găzduită la Palatul Regal în fiecare an, în timpul în care Familia Regală a fost în funcțiune constituțională. Majoritatea relațiilor diplomatice (ba chiar politice și economice) între România și țările lumii au fost stabilite în timpul Regelui Carol I, apoi al Regilor Ferdinand și Carol al II-lea. Regele Mihai, chiar în perioada Războiului Rece, a păstrat contacte cu țările democratice și cu cancelariile lor sau societatea civilă.

În anul 1997, prima întâlnire a Regelui și Familiei Regale cu Corpul Diplomatic, la sfârșit de an, a avut loc la București. După o pauză de exact 50 de ani, șirul întâlnirilor reprezentanților oficiali ai statelor lumii în România cu Casa Regală a fost reluat. Spre beneficiul României, spre folosul administrațiilor politice succesive, al societății civile, al mediului de afaceri, al diplomației românești.

După anul 2001, Palatul Elisabeta a găzduit, la sfârșit de an, întâlnirea devenită istorică dintre regalitate și diplomație pe pământ românesc. Anul acesta, Principesa Moștenitoare a reprezentat pe Regele Mihai. Majestatea Sa va reveni la Săvârșin peste trei săptămâni, dar a dorit ca întâlnirea anuală cu Corpul Diplomatic să aibă loc la Palatul Elisabeta, respectându-se tradiția aproape biseculară.

Corpul Diplomatic al anului 2010 acreditat la București a fost prezent în mare majoritate. Ca și în alți ani, decanul Corpului Diplomatic, Nunțiul Apostolic, a fost prezent și a luat cuvântul, aducând salutul tuturor colegilor săi ambasadori.

Familia Regală s-a prezentat la întâlnirea anuală de la Palatul Elisabeta cu un bilanț remarcabil: Regele, Regina și cu noi am efectuat împreună 14 vizite publice în Europa și Orientul Apropiat, în anul 2010. Paisprezece vizite susținute financiar și logistic de Casa Regală aproape exclusiv. Paisprezece ocazii în care interesele fundamentale ale României au fost susținute cu profesionalism, demnitate, competență și respectabilitate.Țările vizitate în 2010 (unele de două ori)  au fost Elveția, Italia, Germania, Spania, Iordania, Marea Britanie, Turcia, Rusia, Suedia, Serbia, Danemarca și Republica Cehă.

Principesa Moștenitoare și cu mine am dat citire mesajului Regelui. Seara s-a bucurat de o atmosferă de respect reciproc, de demnitate, de armonie și echilibru, de rafinament. Ritualul regal s-a dovedit din nou, ca de fiecare dată, potrivit cu reprezentarea istorică, instituțională și statală a României.

DSC_7208

DSC_7214

DSC_7221

DSC_7224

DSC_7226

DSC_7232

DSC_7239

DSC_7245

DSC_7249

DSC_7253

DSC_7259

DSC_7264

DSC_7265

DSC_7272

DSC_7278

DSC_7303

DSC_7304

DSC_7314

DSC_7318

DSC_7334

10 comentarii

  1. Adrian says:

    Multumim pentru ca existati si pentru tot ceea ce faceti pentru imaginea tarii noastre.

  2. Asteptam stoic revenirea acestei ceremonii in Sala Tronului de la Palatul Regal!… folosita atata decade de impostorii comunisti si inchiriata pentru petreceri de urmasii lor post-comunisti.

    http://royalromania.wordpress.com/2008/12/26/a-symbol-of-the-romanian-monarchy-the-throne-room-%E2%80%93-used-by-the-communist-dictator/

  3. Alin Horj says:

    Norocul nostru ca mai exista si Casa Regala.
    Felicitari!

  4. admin says:

    De pe Facebook

    Aceasta manifestare arata pretuirea de care se bucura Casa Regala in lume. Este o manifestare care are deja o traditie istorica. Dupa lectura articolului de pe blogul Altetei Voastre ne gandim ce ar fi fost daca in 1990 Roma…nia redevenea mobarhie constitutionala. Sper sa traim ziua restaurarii monarhice.
    Cu deosebita consideratie, Adriana Mihaela Macsut si Stefan Grosu

  5. Vera says:

    Altețele Voastre Regale,
    .
    TOTUL este rodul încrederii Voastre în destinul Casei Regale a Romaniei, de azi si de maine,
    si, evident, in propriile Voastre forțe.
    .
    Va stam alaturi, AVR!
    G.B.Y.!

  6. in contextul actual casa regala a Romaniei reprezinta un punct de echilibru in refacerea spirituala si sociala a tarii.proiectele si relansarea unor vechi traditii ale Casei Regale prin aceasta seara a Corpului Diplomatic,reprezinta o evolutie spectaculoasa a Romaniei pe scara valorilor sociale.

  7. BUNĂ ZIUA ALTEȚELE VOASTRE

    Vă invit la un eveniment deosebit ce va avea loc la Brașov în data de 13 dec.2010 în spațiul minunat al ,,Centrului Cultural Reduta,, . Este vorba de lansarea vol. ,,Speranțele iubirii,, poeme de dragoste la care va fi prezent Maestrul Florin Piersic și invitați de marca ai scenei românești, oficialități, precum si ai vieții culturale ale orașului Brașov.

    Rog confirmați participarea la adresa: asiiivro@yahoo.com
    tel. 0763978237

    Romeo – Nicolae Ștefănescu

  8. Mediafax 25 noiembrie 2010 says:

    http://www.mediafax.ro/politic/princepesa-margareta-si-principele-radu-au-adresat-corpului-diplomatic-un-mesaj-in-opt-limbi-7749774

    Principesa Margareta şi Principele Radu au adresat corpului diplomatic un mesaj în opt limbi

    Reprezentanţii Familiei Regale au adresat un mesaj, joi, la Palatul Elisabeta, ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, Pricipesa Margareta rostindu-şi discursul în engleză, franceză şi italiană, iar Principele Radu începându-şi alocuţiunea în rusă şi continuând în germană, arabă, chineză şi spaniolă.

    Princepesa Margareta şi Principele Radu au adresat corpului diplomatic un mesaj în opt limbi (Imagine: bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
    La eveniment au luat parte ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, printre care cei ai Franţei, Italiei, Germaniei, Olandei, dar şi ambasadorul britanic, care a purtat kilt, costumul tradiţional scoţian. Ambasadorul britanic a folosit aceeaşi vestimentaţie şi în această vară, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de înmânare a scrisorilor de acreditare.
    Au fost de asemenea prezenţi ambasadorii Republicii Moldova, Ucrainei, Bulgariei, Qatarului şi ambasadoarea statului Chile.
    Printre ambasadorii absenţi la eveniment se numără cel al Statelor Unite, care a fost înlocuit de Jerri Guthrie Corn, adjunct al şefului de misiune, şi cel al Rusiei, al cărui loc a fost ţinut de Ambros Piotr, ministru consilier.
    Ceremonia a fost deschisă de Principesa Margareta, care a rostit un discurs în limbile engleză, franceză şi italiană. Principesa a reamintit că majoritatea relaţiilor diplomatice economice şi politice cu statele reprezentate de ambasdorii prezenţi, joi seară, la Palatul Elisabeta, datează din vremea regilor Carol I, Ferdinand şi Carol al II-lea. Principesa a menţionat, de asemnea , că Regele Mihai a păstrat contacte cu ţarile occidentale chiar şi în timpul Războiului Rece.
    “În timp de pace, precum şi în vreme de război, chiar şi după plecarea forţată a tatălui meu din România, şi mai ales după 1989, prezenţa noastră în Europa, Africa, Asia şi America a fost frecventă. Astăzi, părinţii mei, Regele Mihai şi Regina Ana, precum şi principele Radu şi cu mine însămi suntem implicaţi în promovarea ţării noastre în lume”, a spus Principesa, precizând că în 2010 Regele Mihai a vizitat Moscova, Belgradul şi Madridul.
    Principele Radu şi-a început discursul în limba rusă, continuând apoi în germană, arabă, chineză şi spaniolă. Discursul său a fost întrerupt de către ambasadori, care au dorit să-l aplaude. El a spus că a reprezentat, în ultimul an, Familia Regală în Spania, Qatar, Germania, Marea Britanie, Turcia, Rusia, Iordania, Suedia, Serbia şi Danemarca.
    “În toate aceste vizite am transmis un mesaj de încredere, toleranţă, dialog cultural şi dorinţă de avansare cu paşi importanţi pe calea democraţiei, libertăţii şi prosperităţii”, a spus el.
    “Acesta rămâne mesajul nostru şi astăzi”, a completat Principesa Margareta.
    La final a luat cuvântul nunţiul apostolic şi decanul de vârstă al corplui diplomatic, monseniorul Francesco Javier Lozano.
    “Noi, toţi ambasadorii acreditaţi, avem privilegiul de a urmări viaţa politică şi civilă din ceea ce suntem mândri să spunem este ca o a doua ţară a noastră. Urmărim evoluţia vieţii democratice şi sociale din ţara dumneavoastră”, a spus monseniorul Lozano.
    “Este dorinţa noastră ca angajamentul pentru pace şi stabilitate socială să fie menţinut şi consolidat în această regiune şi în întreaga Europă, din care România este o parte centrală. Acestea pot fi realizate prin promovarea drepturilor omului şi a valorilor democratice”, a adăugat reprezentantul Sfântului Scaun la Bucureşti.
    După acest moment, ambasadorii au fost invitaţi la un dineu.
    De la revenirea în ţară a Regelui Mihai, în anul 1997, Familia Regală a României primeşte la sfârşitul fiecărui an corpul diplomatic acreditat la Bucureşti.

  9. Adriana Mihaela Macsut si Stefan Grosu says:

    Alteta Voastra,
    Aceasta manifestare arata pretuirea de care se bucura Casa Regala in lume. Este o manifestare care are deja o traditie istorica. Dupa lectura articolului de pe blogul Altetei Voastre ne gandim ce ar fi fost daca in 1990 Roma…nia redevenea mobarhie constitutionala. Sper sa traim ziua restaurarii monarhice.
    Cu deosebita consideratie, Adriana Mihaela Macsut si Stefan Grosu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50013104
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate