Relațiile franco-române, din perspectiva Casei Regale

În secolele al XIX-lea și al XX-lea, Franța a exercitat o puternică influență în cultura, politica, diplomația, științele și educația din România. O mare parte a elitelor românești au fost educate la Paris și au format, timp de multe decenii, legături solide cu societatea franceză. De-a lungul anilor, România a fost una dintre țările în care limba franceză a fost vorbită pe scară largă.

Regele Carol I s-a bucurat de sprijinul Franței și al Împăratului Napoleon al III-lea, la venirea sa ca Principe Suveran al României, în 1866.

În timpul Principelui Suveran Carol I și al președintelui francez Jules Grévy, la 8/20 februarie 1880, România a stabilit relații diplomatice cu Republica Franceză.

Douăzeci de zile mai târziu, Aubert Ducros, primul trimis extraordinar şi plenipotențiar al Franței la București, şi-a prezentat scrisorile de acreditare în fața Principelui Suveran Carol I. La 24 iulie/5 august 1880, Mihail Kogălniceanu a fost acreditat la Paris, în aceeași calitate, de către președintele francez.

Mai târziu, vizitele Regelui Ferdinand și ale Reginei Maria în Franța, în special cele din 1919 și 1924, au dus la intensificarea relațiilor dintre cele două țări.

În timpul Regelui Carol al II-lea și al președintelui francez Albert Lebrun, la 29 noiembrie 1938, relațiile diplomatice româno-franceze au fost ridicate la nivel de ambasadă.

În anul 1948, Regele Mihai I s-a căsătorit cu Regina Ana, născută în Familia Regală de Bourbon. A patra regină a României, deși a petrecut mai bine de patruzeci de ani din viață în exil (1948-1992), a adăugat o pagină importantă relațiilor bilaterale dintre țara sa de adopție și țara în care s-a născut.

În zilele evenimentelor din decembrie 1989, prima personalitate politică internațională care a discutat cu Regele Mihai I a fost François Mitterrand (președintele Franței 1981-1995).

După evenimentele din 1989, Regele Mihai I (distins cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare a Republicii Franceze) și, mai târziu, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei (Cavaler al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze), au desfășurat o intensă activitate socială, culturală, diplomatică, economică în capitala Franței și în regiuni ale țării, pentru aprofundarea relațiilor bilaterale.

Anul 2006 rămâne unul de referință pentru Familia Regală a României, în relația cu Republica Franceză. Cu un an înainte ca România să devină membru al Uniunii Europene, în onoarea Regelui Mihai a fost oferit un dineu la Senatul Franței, de către președintele de atunci al Camerei Superioare a Parlamentului francez, Christian Poncelet.

Timp de aproape două decenii, Fundația Regală Margareta a României a beneficiat de o gală anuală de binefacere la Paris, desfășurată în locații prestigioase, eveniment care a reunit mari personalități politice, culturale, politice și din societatea civilă din Franța.

În ultimii ani, Familia Regală a României a fost prezentă în Franța, atât la Paris, cât și în regiunile țării (la Marsilia, Bordeaux, Lille, Dijon, Strasbourg, Nantes, Aix en Provence, Soultzmatt), pentru a intensifica, la nivel regional și local, legăturile dintre țările noastre.

În anii 2013 și 2015, Familia Regală a fost prezentă la deschiderea Târgului internațional de carte de la Paris (Salon du Livre). În anul 2017, Familia Regală a fost prezentă în Alsacia, la Soultzmatt, pentru a onora memoria soldaților români care și-au pierdut viața acum o sută de ani în Franța și care odihnesc în cel mai mare cimitir militar românesc din afara țării.

În Anul Centenar, Majestatea Sa Custodele Coroanei  a fost oaspetele orașelor Soultzmatt și Hagenau, pentru a onora, la invitația autorităților celor două municipalități, sacrificiul miilor de soldați români uciși acum o sută de ani, în Alsacia și Lorena. Cu această ocazie, Majestatea Sa Margareta și  ASR Principele Radu au devenit cetățeni de onoare ai localității Soultzmatt din Alsacia.

În anul 2019, se împlinesc o sută de ani de la legendara vizită a Reginei Maria la Paris, în timpul președintelui francez Raymond Poincaré și a prim-ministrului René Clemenceau.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50017030
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate