Relațiile diplomatice dintre Romania și Croația, din perspectiva Casei Regale a României

Odată cu crearea Regatului Serbilor, Croaților și Slovenilor, la 1 decembrie 1918, România a inițiat relații diplomatice cu noul stat, în timpul domniei Regelui Ferdinand I și a Regelui Petru I.

Regele Carol al II-lea al României și Regele Alexandru I al Iugoslaviei (regatul vecin și-a schimbat numele în anul 1929), au aprofundat mult relațiile dintre statele noastre, cu precădere în anii dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.

În ciuda situației dificile din vremea celei de-a doua conflagrații mondiale și apoi a Războiului Rece, Regele Mihai a păstrat foarte bune relații cu Familia Regală a Iugoslaviei. Regele Petru al II-lea a fost văr primar cu Regele Mihai I (părinții celor doi, Regina Maria a Iugoslaviei și Regele Carol al II-lea al României au fost frați).

Republica Croația și-a declarat independența la 25 iunie 1991, iar relațiile diplomatice dintre România și Croația au fost stabilite la 29 august 1992.

Membru NATO din anul 2009 și membru al Uniunii Europene din anul 2013, Croația este o țară importantă din regiune și are relații privilegiate cu România.

Familia Regală română a vizitat pentru prima oară Croația în anul 2004.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei va face prima sa vizită cu caracter public în Republica Croația în zilele de 5-7 noiembrie 2018, cu câteva săptămâni înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.

Lasa un comentariu

© 2007-2019 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 23862589
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate