Oltenita

Ziua de luni 18 februarie am petrecut-o in judetul Calarasi, vizitand localitati carora nu le-am trecut pragul niciodata pana acum.

img_2619.jpg

Oltenita, municipiu cu aproximativ 27.000 de locuitori, este o asezare ale carei istorie si traditii se leaga de proximitatea capitalei. Astazi, din patrimoniul arhitectural al orasului patriarhal de altadata nu au ramas decat cinci-sase edificii, care se deosebesc atat de mult de blocurile recente incat par franturi din alta lume.

img_2600.jpg

Primarul Costinel Milescu m-a invitat la sediul primariei. Acolo am avut o intalnire cu elita orasului, careia i-am prezentat viziunea pe 30 de ani, ca si felul in care am indreptat noi efortul ultimilor trei ani pentru consolidarea Romaniei. Au venit la intalnire consilieri locali, profesori, oameni de afaceri, jurnalisti ai locului.

img_2611.jpg

Am vizitat muzeul municipal, asezat intr-o cladire foarte frumoasa, o casa pe care parizienii ar numi-o “hotel particulier”. Muzeul, in cautarea unei noi locatii, are vestigii de prima importanta din epoci indepartate, de la mileniul al V-lea i.e.n. pana la perioada dacica, trecand prin civilizatia Gumelnita, de care oamenii locului sunt mandri.

img_2629.jpg

La liceul teoretic “Neagoe Basarab” am vizitat laboratoarele, clasele si am avut o consistenta discutie cu corpul profesoral. Sunt una dintre institutiile identitare ale locului, cu o continuitate, traditie si destin unice: fondata in 1919, apoi mutata in cladirea actuala in 1927, scoala este singura institutie a locului care a continuat neintrerupt activitatea in slujba comunitatii. Am stabilit sa ne intalnim din nou, in prezenta elevilor, in toamna, pentru a discuta viitorul Romaniei si viziunea de care tara are nevoie, pentru urmatoarele decenii.

img_2662.jpg

Urmatoarea oprire a fost la Budesti, un oras recent creat, de 7.500 de locuitori, in care am vizitat doua institutii: primaria si scoala. La primarie, dna primar Lucia Lefter si un mare numar de consilieri locali au purtat cu mine o discutie ampla legata de planurile lor economice si sociale de viitor. Ele, in mod surprinzator, nu sunt putine. In afara de realizarile de pana acum, incluzand proiecte legate de apa, canalizare si renovare a scolilor si gradinitelor, primaria intentioneaza sa rezolve problema strazilor, a soselelor, a gazului metan si sa creasca numarul investitiilor straine din localitate.

img_2671.jpg

De asemenea, edilii locali sunt interesati in programe care sa imbunatateasca viata minoritatii rome, care ajunge in oras la o proportie de 20%. Am discutat cu interlocutorii mei despre posibilitatea unei colaborari, pentru a-i ajuta sa gaseasca parteneri europeni interesati in destinul minoritatilor.

img_2674.jpg

Directorul scolii mi-a aratat instalatiile recent incheiate in scoala, apoi am intalnit cateva clase de gimnaziu. Am fost surprins de inteligenta si vioiciunea copiilor de clasele a sasea si a saptea. De asemenea, de curatenia si comportamentul lor.

img_2688.jpg

img_2702.jpg

In aceeasi zi am vizitat si comuna Vasilati, o asezare de peste 4000 de locuitori. Primarul Lucian Vasile si un numar mare de consilieri si-au manifestat surpriza ca i-am vizitat, dat fiind ca sunt, in general, obisnuiti cu ignorarea celor din establishment-ul central. Am vorbit despre pasii pe care intentioneaza sa-i faca localitatea in viitor, surprinzator de numerosi, pentru o comuna rurala care nu a fost chiar atat de rasfatata de trecutul recent.

img_2572.jpg

Am vizitat scoala din comuna, curata si de curand renovata. Directorul mi-a aratat, mandru de institutia lui, clasele, precum si radio-ul localitatii, cu sediul in scoala. Singurul lucru pe care il regret este ca am lasat atat de mult timp inainte de a veni in aceste locuri. Ele vorbesc, mai bine decat oricine si orice, despre stadiul real al integrarii Romaniei in propriul ei destin.
img_2581.jpg

img_2587.jpg

img_2592.jpg

10 comentarii

  1. Alex Muraru says:

    Alteta Voastra,

    Este absolut impresionant turul de forta pe care il faceti de cateva zile.
    Localitati mici (4000 – 11.000 locuitori), despre care multi politicieni nici nu stiu ca exista, au sansa extraordinara sa iasa “in lume”, in atentia factorilor de decizie.
    Multi dintre noi ne raportam la “Romania noastra”, Romania vazuta de noi: cum presedintele isi submineaza si dinamiteaza guvernul, cum politicienii isi arunca injurii, cum politicienii “in voga” isi dezvaluie “solutiile salvatoare” pentru salvarea neamului: taxa auto, Realitatea Tv, DNA etc.. Mai nou am descoperit ca avem si vecini: Serbia, Kosovo etc.
    Dar nimanui nu-i pasa de acesti romani pe care nu-i viziteaza nimeni, care nu sunt interesanti decat daca fac ceva iesit din comun: un accident, o epidemie sau un caz de copil tinut in lanturi.
    Televiziunile de stiri ar trebui sa produca emisiuni in care sa dezvalui telespectatorilor cum arata Romania reala.
    Cati dintre romani stiu ca Oltenita are un muzeu? Si mai ales unul cu vestigii importante?
    Tot ce stie majoritatea romanilor este ca Oltenita e acel oras in care s-a nascut Ion Iliescu sau ca el constituia destinatia trenurilor personale cu care navetistii se intorceau seara din Bucuresti.
    Continuati sa faceti acest lucru!
    Romanii au din plin nevoie de asa ceva!

    Alex Muraru

  2. Raspuns dlui Alex Muraru says:

    Multumesc pentru mesajul incurajator si sincer. Din pacate, un astfel de text nu-si va gasi niciodata locul in cotidianele nationale ale Romaniei. Isi gaseste, insa, locul, in cotidianele locale. Cele care au depasit de mult in substanta, realism si bun simt reflectarea bucuresteana a realitatii.

    Mesajul dumneavoastra imi da curaj.

    Principele Radu

  3. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Este remarcabil faptul ca,in calitate de reprezentat al Casei Regale Romane stimulati ceea ce poate fi denumit ca “Romania profunda”,Romania adevarata;din pacate singura institutie care este cu adevarat preocupata de Romani este Casa Regala.Restul oamenilor “politici” sunt preocupati doar de accederea la putere si apoi de mentinerea ei cu orice pret!Ce sa mai vorbim de jalnica prestatie a mass-mediei!Va rog respectuos sa continuati,si sa nu-i uitati nici pe Romanii cei mai napastuiti ,ma refer la aromanii timoceni-am citit cateva lucruri absolut zguduitoare despre ce se intampla in “democratica” Serbie!
    Cu toata consideratia!
    Dr.Nicoara Ovidiu

  4. Raspuns dlui Nicoara says:

    Va multumesc pentru randurile trimise, ca si pentru constanta cu care cititi aceste pagini. Am avut ocazia sa vizitez romanii din Varset, anul trecut, iar ei mi-au spus multe despre viata lor si a celorlalti romani, aflati in diverse alte spatii ale Serbiei de astazi.

    Voi incerca, in masura posibilului, sa ajung acolo unde sugerati dumneavoastra.

    Principele Radu

  5. ion paduret says:

    ALTETA am avut o perioada trista din viata cand am fost internat la un spital din iasi prin anii 74 ,75.Acolo v am cunoscut .ALTETA va rog foarte mult, sper sa nu fac vreo gafa,sa mi spuneti cum pot intra in posesia unei fotografii mai mari a MAJESTATII SALE REGELE MIHAI,DUMNEZEU SA I DEA SANATATE

  6. Ionut Sauca says:

    Cata deosebire intre tipul de mesaj transmis de catre Casa Regala (prestanta si stil, preocuparea catre Romania viitoare) si mesajele cotidiene emise de catre politicieni! Oare pe cati politicieni ii intereseaza sa intalneasca elevi?! Ei nu voteaza anul acesta, dar nici politicienii nu au o viziune pe 30 de ani… Stiu insa si ca intalnirile electorale nu sunt admise in scoli si tocmai aici este diferenta fundamentala intre Casa Regala si politicieni, in opinia mea: Casa Regala trebuie sa fie perena si poate sa vina cu un tip de mesaj si de viziune mult mai profunde decat cele ale vremelnicilor zilei.

  7. Raspund dlui Paduret says:

    Va multumesc pentru mesaj. Imi pare bine ca v-ati hotarat sa-mi scrieti si ca va amintiti de anii ’70. Imi aduc aminte bine de dumneavoastra si va doresc numai bine, sanatate si fericire.

    Am transmis Secretariatului regal cererea dumneavoastra. Veti fi contactat si veti primi prin posta fotografia solicitata.

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

  8. Qunique says:

    mai sincer dupa ce a furat timp de 4 ani lucia lefter nu stiu cum voi puteti spune k e un super primar… si ceea ce ma irita e k a comis cele mai multe infractiuni posibile de-a lungul carierei de primar cu 4 clase care nu stie limba romana … si voi imi spune-ti mie de planurile acesteia , ei bine dak ati fii putin atenti in scoala budesti s-a investit o suma de maxim 500 de milioane din fondurile alocate care se estimeaza la suma de 3 miliarde , apoi canalizarile de care vorbiti voi au fost tot timplul aici numai k nu l-a pus nimeni in functiune pentru simplul fapt k bazinele de apa sunt infecte , doamna lucia a primit fonduri pentru a deschide un robinet cu apa infestata cat despre celelalte planuri marete referitoare la gradinita aka coliba copiilor … noua primarie care nu este inca terminata si nici noua gradinita nu este pt k din “lipsa de fonduri” lucrarile sisteaza de aproximativ un an , oricum stiu k nu o sa se ia in considerare acest mesaj , peace

  9. ilie nicolae says:

    Alteta,apreciez vizita dvs.in mod pozitiv,desi sunt un socialist convins am realizat ca totusi monarhia poate oferii echilibrul atat de necesar romaniei.
    Traiesc in spania de doi ani si uramesc cu atentie implicarea casei regale in plan social .cultural,academic,spiritual,increderea de care se bucura vis-a-vis de cetatenii spanioli,dragostea si respectul neconditionat de care beneficiaza regele si familia regala.
    Romanii sunt pregatiti pt o astfel de alternativa?
    Au scapat de starea de inertie care-i caracterizeaza?
    Clasa politica romaneasca are capacitatea de asi schimba mental abordarea in favoarea unei monarhii constitutionale?
    Iata ALTETA intrerbari care asteapta raspunsuri,dupa experienta spaniola recunosc ca am devenit pe langa ub socialist convins si un monarhist convins.
    O implicare mai mare a casei regale,a dvs personal va determina dezbateri pe aceasta tema.
    Doresc sa va multumesc personal ca in periplul dvs de la oltenita ati binevoit sa vizitati budestiul ,deoarece acolo m-am nascut si am trait peste 5o de ani,desii in localitatea traiesc un numar importanti de romii,aici viata se deruleaza normal,cetatenii confruntandu-se cu problematici care se regasesc in toata tara,respectiv saracie,lipsa de locuri de munca,incapacitatea guvernantilor de a scoate tara din colapsul economic.
    ALTETA,fiti mai prezenti in planul existential romanesc si constientizati romanilor valoarea nu numai simbolistica care o da unei tari monarhia.
    Tot respectul si admiratia mea.

  10. Răspuns pentru dl Ilie Nicolae (comentariul nr. 9) says:

    Vă mulțumesc pentru mesaj și pentru cuvintele de încurajare. Mi-a plăcut scrisoarea dumneavoastră și am publicat-o pe pagina de blog din ziua de 16 iunie 2011.

    Sunt bucuros că experiența spaniolă v-a oferit o perspectivă atât de lucidă și de corectă asupra rolului Coroanei în România și Spania. Știu că foarte mulți români din Spania au înțeles aceste lucruri, trăind acolo.

    Mă voi întoarce cu plăcere la Oltenița și Budești când voi avea ocazia. Și sper să revin în Spania, anul acesta sau anul viitor.

    Activitatea mea publică poate fi urmărită pe blog și pe site. Dacă vă uitați acolo, veți vedea că nu am cum să mă implic mai mult decât o fac. Ziua nu are decât 24 de ore, iar anul doar 365 de zile.

    Cu bine,
    Radu al României

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50404941
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate