Familia Regală la Centenarul Marii Uniri și al Primului Război Mondial

Începând din 27 august 2016, Familia Regală a României a participat la 40 de evenimente legate de Centenarul Primului Război Mondial și cel al Marii Uniri:

1) La 27 august 2016, ziua centenarului intrării României în Marele Război, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a trimis un mesaj care a fost citit la Curtea de Argeș, unde autoritățile statului și edilii urbei au comemorat ziua în care primii soldați români și-au dat viața în prima conflagrație mondială.
2) În Basarabia, joi 27 octombrie 2016, a avut loc, în prezența Principelui Radu, dezvelirea bustului RegeluI Ferdinand I, în satul Ialoveni.
3) În ziua de 19 noiembrie 2016, Principesa Maria a fost prezentă la vernisajul expoziției “Iași, oraș regal”, desfășurată la Muzeul Unirii din Iași.
4) Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au participat la Sesiunea Solemnă a Academiei Române din 28 noiembrie 2016, dedicată Centenarului Primului Război Mondial.
5) La 1 Decembrie 2016, Familia Regală a efectuat, cu Trenul Regal, o călătorie în memoria Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, pe ruta Sinaia, Bușteni, Predeal, Brașov, Codlea, Făgăraş, Avrig şi Sibiu.
6) Luni, 12 decembrie 2016, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Radu s-au aflat la Chișinău, unde au sărbătorit jubileul de 150 de ani de la fondarea Casei Regale. Cuplul regal a înmânat Bursele “Regele Ferdinand” I și “Regina Maria” pentru anul universitar 2016-2017, la Universitatea Academiei de Științe a Republicii Moldova. Bursele sunt anuale și au fost fondate în anul 2015.
7) În zilele de 15 și16 decembrie 2016, Familia Regală a călătorit din nou în Trenul Regal, pentru a omagia Iașul, devenit capitala României în anii 1916-1918. Majestatea Sa Margareta a fost oaspetele de onoare al municipiului Iași, în acele zile. Trenul Regal a mers pe 15 decembrie de la București la Mărășești, Adjud și Bacău, iar pe 16 decembrie la Roman, Pașcani și Iași.
8) Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au participat, în mod simbolic, la marea slujbă a Învierii Domnului la Cluj, în seara de 15 aprilie 2017.
9) În ziua de 26 aprilie 2017, Familia Regală a luat parte la Sesiunea Solemnă a Parlamentului dedicată Iașului, capitala Regatului României în 1916-1918. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a adresat un mesaj Camerelor Reunite.
10) În Basarabia, pe 5 mai 2017, a avut loc, în prezența Principelui Radu, dezvelirea bustului RegeluI Ferdinand I, în satul Țelipova Mare.
11) Palatul Elisabeta a găzduit sărbătoaea națională de 10 mai 2017, printr-un nou Garden Party, care a reunit mii de oameni din țară și din Republica Moldova.
12) Eroii din Primul și Al Doilea Război Mondial, precum și eroii zilelor noastre au fost comemorați în ziua Înălțării Domnului Isus Hristos la Ministerul Afacerilor Interne, în ziua de 25 mai 2017, în prezența Principelui Radu.
13) La Cimitirul Eroilor Români din Alsacia, la Soultzmatt, în Franța, Principele Radu a participat, alături de oficialii români și de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, la ceremoniile religioasă și militară din ziua de 3 iunie 2017.
14) Centenarul votării Reformei Agrare și Legii Electorale a fost sărbătorit la Iași, în prezența Principelui Radu, la Teatrul Național, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei și la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.
15) Trenul Regal a făcut Drumul Recunoștinței la Mărășești, Mărăști și Oituz. Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au participat la ceremonii militare și religioase în localitățile sus-menționate, precum și la Adjud și Onești.
16) În ziua de 12 iulie 2017, Castelul Peleș a găzduit mai multe evenimente dedicate comemorării a 90 de ani de la moartea Regelui Ferdinand I și sărbătoririi a 90 de ani de la urcarea pe Tronul României a Regelui Mihai I. Majestatea Sa Margareta, ASR Principele Radu și ASR Principesa Maria au luat parte la o ceremonie la Holul de Onoare și la lansarea volumului “Povestea Castelului Peleș”, în Sala de Concerte.
17) Duminică, 6 august 2017, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au comemorat pe soldații care și-au dat viața în bătălia de la Mărășești, luând parte la o slujbă religioasă la biserica ortodoxă din Săvârșin și organizând un parastas în memoria eroilor la Castelul Regal Săvârșin.
18) Regina Maria a României, supranumită Regina-soldat, a fost omagiată în Capitală la Academia de Studii Economice, în ziua de 4 octombrie 2017, în prezența Principelui Radu.
19) În ziua de 28 octombrie 2017, la Iași, a avut loc al Doilea Colocviu Regal dedicat României și Republicii Moldova, ale cărui lucrări au avut loc la Casa Memorială Mihail Kogălniceanu din Copou și au fost deschise de Principele Radu.
20) Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a participat la inaugurarea Școlii gimnaziale Regina Maria din Capitală, în ziua de 2 noiembrie 2017.
21) Calendarul Regal 2018, alcătuit de Principele Radu și publicat de Editura Curtea Veche, a apărut în noiembrie 2017 și a fost dedicat în întregime Regelui Ferdinand Întregitorul și Reginei Maria.
22) Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și ASR Principele Radu au vizitat municipiul Iași, prima vizită regală în județele țării din Anul Centenar 2018. Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, 24 Ianuarie, cuplul regal a luat parte la sărbătoarea publică din Piața Unirii. Alături de oficialitățile municipiului și județului Iași, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au depus o coroană de flori la statuia Regelui Ferdinand, aflat în fața primăriei municipiului Iași.
23) În dimineața zilei de 24 Ianuarie, la Primăria Municipiului Iași, ASR Principele Radu va participa la sărbătorirea unui deceniu de înfrățire a autorităților locale din Iași și Chișinău, la lansarea volumului “Iașul, leagăn al unirii neamului românesc” și la vernisajul expoziției de fotografie dedicată Municipiului Chișinău.
24) În seara de 21 februarie 2018, Principele Radu a reprezentat pe Majestatea Sa la o seară a brandurilor centenare, în care au primit distincții instituții precum Banca Națională, Casa de Economii și Consemnațiuni, precum și companiile Borsec, Purcari sau Houbigant (legat de numele Reginei Maria).
25) În seara de 22 februarie 2018, Majestatea Sa Margareta, însoțită de Principesa Maria, a luat parte la premiera filmului documentar AGERPRES intitulat “Marea Unire – România, după 100 de ani”.
26) Cu ocazia centenarului unirii Basarabiei cu patria-mamă, la Palatul Parlamentului, în fața Camerelor reunite, Majestatea Sa s-a adresat Legislativului, în ziua de 27 martie 2018. La ședința solemă a luat parte președintele Parlamentului Republicii Moldova, alături de președinții celor două Camere ale Parlamentului României.
27) Majestatea Sa Margareta a primit la Palatul Elisabeta pe președintele Parlamentului Republicii Moldova, cu ocazia centenarului unirii Basarabiei cu țara-mamă, în ziua de 27 martie 2018.
28) Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au luat parte la Ateneul Român la concertul de gală jubiliar al Muzicii Reprezentative a Armatei României, în Anul Centenar, 28 martie 2018.
29) Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au sărbătorit Noaptea Învierii Domnului la Iași, pe 7 aprilie 2018, în memoria Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, care se aflau la Iași de Paști, în anul 1918.
30) în ziua de 12 aprilie 2018, La Istanbul, Principele Radu a reprezentat pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, la un eveniment organizat de Institutul Cultural Român la Universitatea Istanbul. În dimineața de joi, 12 aprilie, Alteța Sa Regală a susținut conferința “Coroana și România Modernă” la Salonul Albastru al reputatei universități.
31) În ziua de 24 aprilie 2018, Principesa Maria a luat parte la lansarea volumului “Regina și Frontul”, dedicat în An Centenar Reginei Maria a tuturor românilor.
32) În ziua de 8 mai 2018, Principesa Elena a luat parte la Gala Uniter de la Alba Iulia, dedicată în An Centenar Regelui Ferdinand și Reginei Maria ai tuturor românilor.
33) La 11 mai 2018, Banca Națională a României a sărbătorit Familia Regală în Anul Centenar al Marii Uniri, ocazie cu care a fost lansat volumul “Susține cu a ta mână Coroana Română”.
34) Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au găzduit la Palatul Elisabeta în seara de 21 mai 2018 o seară dedicată Comitetelor Olimpice Român și al Republicii Moldova, cu ocazia Anului Centenar al Marii Uniri.
35) În ziua de 27 mai 2018, Majestatea Sa Custodele Coroanei a ținut o conferință despre Coroană și Marea Unire la Madrid, în cadrul Târgului de Carte în care România a fost invitat de onoare.
36) La Castelul Regal Peleș, Majestatea Sa a acordat titlul de Oraș Regal municipiului Iași, la o sută de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial.
37) Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei a aniversat, alături de reprezentanții Partidului Național Liberal, 135 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș și Centenarul încheierii Primului Răboi Mondial și al Marii Uniri, la 31 mai 2018.
38) În Anul Centenar al Marii Uniri și al sfârșitului Primului Război Mondial, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Maria au călătorit spre Dobrogea cu Trenul Regal, în ziua de vineri, 15 iunie 2018.
39) Cu ocazia Anului Centenar al Marii Uniri, în ziua de 15 iunie 2018, Majestatea Sa Margareta a vizitat Fregata Regele Ferdinand, nava-amiral a Forțelor Navale Române, în portul militar de la Constanța. Au luat parte la vizită Principele Radu și Principesa Maria.
40) La împlinirea a 80 de ani de la moartea Reginei Maria, Majestatea Sa și Principele Radu vor participa la o slujbă de pomenire, în ziua de 18 iulie 2018, la biserica ortodoxă din Săvârșin.

Evenimente regale dedicate Centenarului Primul Război Mondial și Marii Uniri vor avea loc până la 1 decembrie 2019. Ele vor fi organizate la București, Iași, Chișinău și Alba Iulia, în alte orașe din țară și din Republica Moldova, precum și în diferite capitale europene.

Lasa un comentariu

© 2007-2018 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 22515275
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate