Echipa României la Invictus Games Toronto 2017

Cincisprezece militari români răniți în teatrele de operații din Afganistan și Irak vor alcătui echipa națională a României la jocurile paralimpice Invictus de la Toronto, în septembrie anul acesta. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Invictus din Canada va avea loc sâmbătă, 23 septembrie 2017, la ora 19.30, în marea sală de la Air Canada Center din orașul Toronto.

Asociația Voluntarilor Invictus din țara noastră se află sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și se bucură de sprijin din partea unui mare număr de personalități și organizații din România.

Lotul de sportivi care vor reprezenta România la competiția internațională „Invictus Games Toronto 2017” din Canada a fost stabilit în componența finală. Cei 15 militari români răniți în teatrele de operații, selecționați din lotul lărgit, au fost înscriși în competiția oficială, care va avea loc în perioada 23-30 septembrie, la șapte discipline sportive, după cum urmează:

Atletism

–        maior Laurențiu Șerban, rănit în anul 2006, în Afganistan;

–        plutonier Doru Hamza, rănit în anul 2008, în Afganistan;

–        sergent Bogdan Dragomir, rănit în anul 2016, în Afganistan.

Ciclism

–        plutonier adjutant principal Costel Stanciu, rănit în anul 2012, în Afganistan;

–        plutonier adjutant Costinel Slăniceanu, rănit în anul 2006, în Afganistan;

–        plutonier major Irinel Matei, rănit în anul 2008, în Afganistan.

Canotaj în sală (la simulator)

–        locotenent Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015, în Afganistan;

–        plutonier major Dumitru Paraschiva, rănit în anul 2009, în Afganistan.

Haltere

–        maior Nicolae Grigore, rănit în anul 2007, în Afganistan;

–        plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă, rănit în anul 2010, în Afganistan.

Tir cu arcul

–        caporal Eugen Pătru,  rănit în anul 2014, în Afganistan;

–        plutonier Ionuț Butoi, rănit în anul 2008, în Afganistan;

–        colonel Augustin Pegulescu, rănit în anul 2009, în Afganistan;

–        colonel (rtr.) Dorin Petruț, rănit în anul 2007, în Irak.

Înot

–        plutonier major Ionel Eugen Bida, rănit în anul 2010, în Afganistan;

La disciplina de echipă „Volei din şezut” sunt înscrişi toţi cei 15 sportivi.

 

Antrenamente la Baza Sportivă Săftica, februarie 2017

Invictus Team Romania la Jocurile Invictus

Din dorința de a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți în teatrele de operații, în anul 2014, sub patronajul Alteței Sale Regale Principele Henry de Wales al Marii Britanii, s-au desfășurat la Londra primele jocuri Invictus, la care au participat 400 de competitori, din 13 țări.

Jocurile Invictus au căpătat foarte repede vizibilitate și au captat interesul militarilor răniți sau deveniți invalizi ca urmare a participării la misiuni în teatrele de operații.

În anul 2016, s-a organizat a doua ediție a Jocurilor Invictus, de data aceasta în Statele Unite ale Americii, la Orlando, strângându-se laolaltă 500 de militari sportivi paralimpici din 14 țări.

Această mișcare sportivă paralimpică a pătruns repede și în rândul militarilor români. Astfel, începând cu toamna anului 2014, aceștia au organizat, în spiritul Jocurilor Invictus, o serie de evenimente sportive în care au angrenat și veterani din teatrele de operații, inclusiv răniți și invalizi. În paralel, previzionând anvergura acestui gen de mișcare sportivă, Ministerul Apărării Naționale a înființat, în anul 2015, Secția pentru persoane cu dizabilități, în cadrul Clubului Sportiv al Armatei-Steaua.

Pentru ediţia de anul acesta al Jocurilor Invictus, Armata României a obținut invitația de a se alătura celorlalte 16 țări aliate şi partenere. Această onorantă invitație constituie expresia respectului şi aprecierii aliaților faţă de profesionalismul şi spiritul de sacrificiu demonstrate de militarii Armatei României în teatrele de operaţii.

În cadrul proiectului, au fost încurajaţi să participe toți militarii răniți, indiferent de tipul de dizabilitate. 33 dintre aceştia, cu afecțiuni care își pun amprenta zi de zi asupra vieții personale și a familiei, și-au asumat onoranta misiune de a se înscrie în echipa României.

4 comentarii

 1. Viorica V. Mwais

  Admiratie pentru tenacitate si sustinere in continuare!
  Succes!

 2. Felicitari acestor bravi soldati si sportivi si recunostinta Altetei Sale Regale Principelui Radu pentru Inaltul Patronaj Regal acordat a\cestora si organizatiei INVICTUS.

  Mult succes participantilor romani la Jocurile Olimpice “Invictus” 2017 din Canada !

 3. SECRIERU IOAN

  ADMIRAȚIE MAXIMĂ, RESPECT SI ONOARE PENTRU ACESTI VETERANI RĂNIȚI IN TEATRELE DE OPERAȚINI, , ADMIRAȚIE PENTRU TENACITATEA SI CURAJUL DE A PARTICIPA LA ACESTE JOCURI PARALIMPICE CE SE VOR DESFĂSURA LA TORONTO , UNDE CRED CĂ VOR REPREZENTA ROMÂNIA CU BRIO..
  ASOCIAȚIA VOLUNTARILOR SE AFLA SUB EGIDA SI PATRONAJUL CASEI REGALE ROMÂNE, A ALTEȚEI SALE REGALE PRINCIPELE RADU, CARE MERITĂ TOT REPECTUL SI ADMIRAȚIA NOASTRĂ.

 4. Gabriela Bucur

  RESPECT!!

Lasa un comentariu

© 2007-2017 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 14794058
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook