Academiei Române, comemorarea centenarului morții Regelui Carol I

Aula Mare, 6 octombrie 2014

Doamnelor și domnilor academicieni,

Regele Carol I a fost întemeietorul Statului român modern, tot așa cum 10 Mai este ziua de naștere a statului european, independent și suveran, cu numele de România. Regele Carol a fost deschizător de drumuri, vizionar și un om de acțiune. El a înfăptuit, timp de 48 de ani, una dintre cele mai durabile dezvoltări din istoria noastră, fondând instituții vitale, dând contur identității noastre și statornicind securitatea națională.

Evaluarea domniei lui Carol I se poate face simplu: dacă luăm criteriile de bază ale Uniunii Europene și NATO vom vedea că, în ciuda limitărilor vremii, Carol apare surprinzător de contemporan cu noi: fondator de instituții de bază ale Statului, promotor al profesionalismului în politică, societate și economie, strateg și reformator al Forțelor armate, încurajator al puterii soft (educație, cultură, politică externă, tradiții, specific național), voce europeană prin excelență, puterea exemplului personal, creator de proiecte civice, întăritor al suveranității în paralel cu adaptarea la jocul regional, participant cu trupe la alianțe militare continentale.

Familia Regală duce mai departe legământul european, democratic și constituțional al Regelui Carol I, contribuind la consolidarea statului și reprezentând simbolic națiunea, încurajând tradițiile și sprijinind educația și cultura noastră, susținând binefacerile deschiderilor democratice, ale globalizării, adâncind legăturile României cu Europa, promovând libertățile și drepturile omului, încurajând comunicarea și inițiativa individuală.

Puterea unei societăți nu stă doar în politică, destinul unei națiuni nu este scris doar de conducătorii ei, iar devenirea societății nu este creionată doar de mințile care-o luminează. În momentul în care românii, după câteva decenii de întuneric, au înţeles că patriotismul se măsoară în infrastructură, că rolul de model este tot atât de necesar ca şi parlamentarismul, că puterea exemplului personal este tot atât de valoroasă ca şi prosperitatea, când au simţit pe pielea lor că legitimitatea dată de voturi nu înlocuieşte mândria și nici competența, când au intuit că abilitatea politică nu poate suplini loialitatea, atunci românii de astăzi au declarat pe Carol I al doilea mare român al tuturor timpurilor. Tot ei, românii de astăzi, au cerut în număr de aproape jumătate de million punerea statuii regelui lor la locul ei.

Este suficient să te uiţi la statuia Regelui Carol și la Biblioteca sa, aşa cum arată ele astăzi în Piața Palatului Regal, ca să înţelegi că se poate construi o Românie curată, dar prosperă, delicată, dar bine dotată instituţional, paşnică, dar energică, elegantă, dar pragmatică, frumoasă, dar puternică.

Familia Regală, fondată de Regele Carol I acum aproape un secol și jumătate, este o instituție istorică de esență statală capabilă, precum fondatorul ei, să găsească astăzi și mâine modalități noi, flexibile, motivate și potrivite de a fi utilă.

Comemorarea de astăzi este o sursă de inspirație pentru generația tânără, fiindcă omagiază curajul, profesionalismul, loialitatea și un nou început european în istoria noastră modernă.

8 comentarii

  1. Branescu Gabriela Adriana says:

    Multumim Familiei Regale de Romania pentru iubirea si sacrificiul sau in diferite forme si in cele mai grele momente pentru tara Nihil Sine Deo

  2. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    ONOARE SI RECUNOSTINTA MARELUI VIZIONAR SI INTEMEIETOR DE STAT EUROPEAN – PRIN IN INSTITUTUTIILE INTEMEIATE – MARELUI REGE CAROL I !
    ADMIRATIE SI RECUNOSTINTA PENTRU REPREZENTATIVA CUVANTARE A ASR PRINCIPELUI RADU AL ROMANIEI CARE IN PUTINE CUVINTE A ARATAT CONTRIBUTIA MARELUI REGE CAROL I !
    TRAIASCA 10 MAI ZIUA INDEPENDENTEI NATIONALE A ROMANIEI !
    TRAIASCA DINASTIA REGALA A ROMANIEI !

  3. vladut mihaela says:

    Este un prilej fericit pt. Altetea Sa Regala Principele Radu de a caracteriza in cuvinte patrunse de sentiment patriotic marea personalitate a Regelui Carol I intemeietorul statului roman modern .Traiasca Casa Regala a Romaniei !

  4. Cristian. E. says:

    Traiasca Monarhia!!!

  5. […] AALLRR Principele Radu şi Principele Nicolae al României – primul dintre care a ţinut şi o frumoasă cuvântare (aplaudată prelung, vreo 3 minute, mai mult decât toţi academicienii). Fiind şi eu prezent, […]

  6. Viorica M. says:

    Va multumim pentru Speranta!
    .
    Familia Regală, fondată de Regele Carol I acum aproape un secol și jumătate, este o instituție istorică de esență statală capabilă, precum fondatorul ei, să găsească astăzi și mâine modalități noi, flexibile, motivate și potrivite de a fi utilă.

  7. doina costea says:

    de la nivelul meu al omului slab fara putere fara un titlu adica familia regala a existat datorita imprejurarilor politice meritul lui carol I este aceea a impunerii sale politice ca om nu ca rege intr-o romanie mereu alta unirea celor trei principate se datoreaza tot lui dobandnd un titlu istoric pentru romania carol I sau romania desi dorinta romanilor de a fi cu tara este straveche jocurile politice au impiedicat mereu este o minune de om carol I mie imi plac oamenii puternici eu omul slab apreciez acei oameni care reusesc sa se impuna au un titlu cu greutate numele lui nu trebuie patat pacat numai regele mihai a trebuit sa se lupte cu propriul tata dar a meritat titlul mostenit cu multa truda e greu sa pastrezi onorurile mostenite e greu sa-ti pastrezi locul in societate printii au aceleasi drepturi ca si boierii trebuie sa aiba un titlu de onoare si regele lupta pentru un titlu sa speram ca se va renunta la favorile mostenite cu bani grei spaga din vremuri preistorice

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50328194
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate