Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Acum 71 de ani, la 6 octombrie 1946, a fost inaugurată Catedrala Mitropolitană din Timişoara, sub domnia Regelui Mihai I.

Majestatea Sa a luat parte la ceremonia religioasă de inaugurare, alături de Patriarhul Nicodim al Bisericii Ortodoxe Române.

Târnosirea catedralei s-a făcut cu participarea unui mare sobor de preoţi din întrega Mitropolie a Ardealului şi a mai multor reprezentanţi ai ortodoxiei din toată România, dar și a unor demnitari ai vremii de la București și din Banat.

Arhitectul Ioan Traianescu a proiectat catedrala îmbinând stilul neobizantin şi cel al bisericilor medievale moldoveneşti. Catedrala este cea mai mare și mai înaltă biserică din România, cu o înălţime de 90 de metri de la sol la cruccea principală.

2 comentarii

  1. Liliana Sora

    Tot respectul , toată stima şi consideraţia, admiraţia şi preţuirea pentru MS Regele Mihai I al României, un simbol şi o legendă vie a românilor , ” un rege cu onoare, loialitate și credință” pentru care „ Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie ” iar ”Coroana rămâne fântâna mândriei, a încrederii și a iubirii. Ea ocrotește și întruchipează ființa națională. Ea este o punte de legătură între comunități, între credințe, între cetățean și aproapele lui.”
    ”Ştii unde poţi căpăta definiţia omului? – te întreb. În templu. În biserică. Acolo eşti comparat cu Dumnezeu, fiindcă exprimi chipul şi asemănarea Lui. Dacă Biserica ar dispărea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea şi omul .” spunea Petre Ţuţea
    Acesta este MS Regele Mihai , care întotdeauna i-a indemnat pe oameni să-şi păstreze credinţa in biserică, aceasta fiind ”inima umanităţii” şi ”noua zidire a lumii. Privind în ea, îl descoperi pe Cel ce este totul în toate.”
    Trăiască Regele !

  2. Sunt recunoscatoare administratorilor jurnalului pentru ca mi-au bucurat ochii si inima cu imagini filmate ale iubitului nostru Rege Mihai tanar, asa cum il stiu eu de pe prima pagina a cartilor scolare pe care le deschideam cu nesat, desi nu stiam inca sa citesc la 3 ani, pentru imaginile de acolo si pentru a admira fotografia Regelui. Cele aproape trei minute filmate m-au purtat inapoi in timp, si mi-au reactualizat regrete pentru pierderea atator decenii din evolutia tarii. L-am vazut maculand imaginile, spre dezgustul meu, si pe acel Iuda de Petru Groza, cel ce si-a pus amprenta pe dezastrul Romaniei si pe abdicarea fortata a Regelui Nostru. In veci acoperita de rusine sa-i fie amintirea !

Lasa un comentariu

© 2007-2018 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 21765578
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook