Casatorie in Belgia

Ieri si astazi, in orasul Malines (Mechelen) din Belgia, Principesa si cu mine am luat parte la bucuria verilor nostri, Arhiducele Cristian si Arhiducesa Maria-Astrid ai Austriei, de a-si casatori fiica cea mare, Maria-Cristina.

322.jpg

In monumentala catedrala din orasul Mechelen, sute de veri, rude din familiile regale europene, prieteni, colegi au venit sa-si arate solidaritatea si afectiunea in momentul cel mai fericit din viata celor doi miri. El, contele Rodolphe de Limburg Stirum, ea, Arhiducesa Maria-Cristina a Austriei.

149.jpg

Doi foarte tineri intelectuali, fiecare cu o stralucita cariera profesionala, adaptand, in mod fericit, identitatea lor istorica si responsabilitatea apartenentei la doua dintre cele mai vechi familii ale Europei cu cerintele lumii de astazi, asa cum le cunoastem cu totii, romani sau belgieni, austrieci, francezi sau bulgari.

320.jpg

Nu numai prietenii si familia au stat alaturi de cei doi miri. Au fost locuitorii orasului, ba chiar turisti veniti din Olanda si Luxemburg, special pentru a prinde cateva din franturile ceremonialului religios si civil.

229.jpg

Desi vremea a fost destul de rece, cu soare alternand cu ploi iuti, totul in jur arata sarbatoresc. Este frumos sa ai nunta in preajma Craciunului. Strazile si casele incep sa se impregneze cu atmosfera de sarbatoare a iernii. Au stat alaturi de cei doi tineri Regina Fabiola a Belgiei, Marele Duce Henri si Marea Ducesa Maria Teresa de Luxemburg, Principele Mostenitor Phillipe si Principesa Astrid ai Belgiei, Principele Alexandru II al Serbiei si Principesa Ecaterina, Arhiducele Martin al Austriei cu sotia si multi altii. Parintii si bunicii celor doi au stat alaturi, impartasind bucuria unica a casatoriei copiilor si nepotilor lor. Au venit invitati din douazeci de tari, unele indepartate, precum Africa de Sud sau Chile.

228.jpg

Ceremonialul obisnuit al unei casatorii religioase a fost completat de muzica militara si garzile imbracate in costume din epoca lui Carol Qvintul. Tot acest ritual, pastrat in Belgia ca si in celelalte tari occidentale care au ramas monarhii, are mult farmec si eleganta. De asemenea, emana demnitate si mandrie. Mii de oameni au stat in strada, asteptan cateva ore in frig, pentru a putea gusta acest moment de emotie si culoare.

153.jpg
Desi in aceste zile la Luxemburg viata politica este agitata de refuzul Marelui Duce de a promulga legea care permite eutanasia, toata lumea prezenta in acest sfarsit de saptamana la Mechelen, in Belgia, a trait o poveste frumoasa, de familie, la care ne pare foarte bine ca am putut lua parte. Inca o data, am avut bucuria de a vedea ca Romania este reprezentata cu demnitate si ca suntem priviti ca venind dintr-o tara-partener egal  in Europa.

232.jpg

3 comentarii

  1. MC

    Este dragut sa vezi o adevarata nunta princiara : un eveniment rarisim in ultima vreme.Felicitari mirilor !

  2. julia

    Frumoasa lume! Asta inseamna normalitate.Pacat ca noi ne-am indepartat …

  3. Netty

    Lovely pictures. If you want one of the evening, I have one for you. It was very nice meeting you both in Mechelen.

Lasa un comentariu

© 2007-2019 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 23913117
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate