Bursa Regele Carol I și bursa Regina Elisabeta, la Academia de Studii Economice

La Academia de Studii Economice din București a început competiția pentru Bursa Regele Carol I și Bursa Regina Elisabeta din anul universitar 2015-2016. Cele două burse au caracter anual și au fost create de Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu.

Ele continuă tradiția de 150 de ani a Familiei Regale de sprijinire și încurajare a educației naționale. În primăvara acestui an, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au decis să ofere personal patru burse regale, în mod simbolic împărțite egal între București și Chișinău.

Bursele regale de la ASE poartă numele primilor Suverani ai României, în timp ce bursele de la Chișinău, acordate anual unui număr de doi studenți ai Universității Academiei de Științe a Moldovei poartă numele Regelui Ferdinand I și Reginei Maria.

La eveniment, care a avut loc luni, 2 noiembrie 2015, în Aula Academiei de Studii Economice, au fost prezenți rectorul universității, profesorul Pavel Năstase, ministrul Educației Naționale, profesorul Sorin Cîmpeanu, precum și profesori și studenți.

În ziua de 3 decembrie 2015, la Castelul Peleș, cei doi studenți economiști câștigători vor primi bursele 2015-2016 din partea Principesei Moștenitoare și a Principelui Radu.

Academia de Studii economice a fost fondată la 6 aprilie 1913 de Regele Carol I, sub numele Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București. Asociația Studenților Economiști din România se află sub Înalt Patronaj regal.

Fotografii de Daniel Angelescu.

7 comentarii

  1. Agerpres, 2 noiembrie 2015 says:

    Bucureşti, 2 nov /Agerpres/ – Principesa Margareta şi principele Radu au inaugurat, luni, bursele de studii “Regele Carol I” şi “Regina Elisabeta”, doi studenţi de la Academia de Studii Economice Bucureşti urmând să primească, în urma unei competiţii, aceste distincţii pe 3 decembrie, în Sala Tronului a Castelului Peleş.

    Cele două burse regale dedicate studenţilor bucureşteni, în valoare de 1.000 de euro fiecare, fondate în acest an de principesa Margareta şi principele Radu, au caracter anual şi sunt o continuare a legăturii tradiţionale dintre Coroană şi educaţie, începută de întemeietorul României moderne, Regele Carol I.

    Potrivit metodologiei de acordare a burselor, pot aplica pentru obţinerea acestor distincţii studenţii integralişti de la programele de licenţă cu frecvenţă, anii doi sau trei, a căror medie generală în anii de studii anteriori este de minim 9 şi au avut pe ultimele trei luni un venit lunar net mediu pe membru de familie de cel mult 750 de lei. În urma unui concurs, rezultatele vor fi publice pe data de 25 noiembrie.

    În deschiderea evenimentului, desfăşurat în Aula ASE, rectorul Pavel Năstase a invitat la păstrarea unui moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în tragedia de la clubul Colectiv şi a urat însănătoşire grabnică celor doi studenţi de la Marketing şi Cibernetică internaţi în urma incendiului.

    Mulţumind pentru generozitate Familiei Regale, prof. Năstase a vorbit despre istoria legăturii dintre Casa Regală a României şi ASE, începând cu regele Carol I şi regina Elisabeta, şi a prezentat condiţiile în care studenţii pot aplica pentru obţinerea acestei burse.

    Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ), Sorin Mihai Cîmpeanu, a salutat iniţiativa regală.

    “Mă bucură şi mă emoţionează gestul Alteţelor Lor Regale de onorare a performanţei, de promovare a spiritului de cinstită şi dreaptă competiţie”, a spus ministrul. El şi-a exprimat regretul pentru cei care au pierit în incendiul de la clubul Colectiv.

    Principele Radu a evocat modul în care regele Carol I a fondat Şcoala Românească şi a afirmat că decizia principesei reprezintă un gest de continuare a ceea ce predecesorii săi au făcut în acest sens.

    “Bursele noastre sunt modeste, dar ele au un înţeles care depăşeşte valoarea materială, şi anume acela că fiecare dintre fericiţii câştigători ai acestor burse e un om însemnat, un om norocos. El poartă cu sine nu numai o şansă de a face un pas înainte, ci şi o extraordinară încărcătură de simbol”, a spus principele Radu.

    El a subliniat că Familia Regală doreşte să rămână în afara concursului de acordare a acestor distincţii.

    Totodată, principele a amintit că două distincţii similare – Bursele “Regele Ferdinand I” şi “Regina Maria” – vor fi acordate studenţilor.

    Referindu-se la tragedia de la clubul Colectiv, el a afirmat că printre cauzele acesteia se numără şi faptul că timp de 40 de ani de sistem comunist ”am uitat să respectăm viaţa noastră şi a celor de lângă noi”.

    ”Timp de 40 de ani, cei din generaţia mea şi a părinţilor mei am fost învăţaţi că nu valorăm nimic, că nu avem dreptul să visăm (…), că tot ceea ce avem dreptul să facem este să ascultăm de ce spun ceilalţi (…), ceea ce e în contradicţie absolută cu libertatea”, a spus principele.

    El a subliniat că mesajele adresate cu ocazia tristului eveniment de către regele Mihai şi principesa Margareta fac referire de fapt la acest aspect, afirmând că societatea românească nu a fost întotdeauna la fel. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu)

    FOLOSIREA ACESTEI ŞTIRI ÎN MEDIUL ONLINE IMPLICĂ CITAREA SURSEI CU LINK SPRE http://www.agerpres.ro

  2. Cristian Sandu says:

    Inca o prezenta extraordinara a Principesei Mostenitoare in calitate de protectoare a stiintei, artei si culturii romanesti!

  3. Răspunsuri pe Facebook says:

    Doru Popescu In strada sau la Institutii cei multi,fierbinti la cap(poate si manipulati)luati aminte la cine si ce aduce stabilitatea TARII.
    #
    Adriana Barna REFERENDUM
    pentru reinstaurarea monarhiei constitutionale
    Casa Regala a Romaniei e pregatita sa preia puterea.
    si sa instaleze un guvern de personalitati care sa faca functional fiecare domeniu de activitate.
    #
    Monarhia salveaza Romania 1990-2014 Sovieticii n-au făcut regpferendum în ’47 !
    #
    Adriana Barna Odata instaurata, monarhia ar impune o tinuta morala si o demnitate care ar salva tara din marasmul existential de azi. S-ar schimba intreaga clasa politica pentru ca nu ar mai exista doua grupari care sa conduca succesiv fara principii, fara mila, ci toti ne-am intoarce la cel care a fost educat sa fie mereu pregatit sa ne conduca.Mai presus de orice, Majestatea Sa iubeste poporul roman, asta e profesia lui , exercitarea iubirii.A dovedit-o cu fapte si ar mai putea sa o dovedeasca inca. Presupun ca un referendum ar constientiza si pe cei care nu se gandesc acum ca solutia exista, e aici, trebuie doar sa o punem in act.
    #
    Marius Tudor Dacă e asa, înseamnă ca e manipulare politica!
    #
    Mariela Andries Asa este Monarhia, nu este manipulare, nu ati inteles nimic.
    #
    Bora Nuti ac oameni stiu sa puna la loc de cinste si sa si evalueze o valoare la adevarata ei valoare
    #
    Antonescu Cristian Respect pentru MONARHIE. Traiasca REGELE si PATRIA !!!
    #
    Monarhia salveaza Romania 1990-2014 Acum e nevoie de mesajul Regelui !
    #
    Ion Badii Acum in acest moment este nevoie de mesajul Regelui

  4. TURCU OLIMPIA says:

    SOLUTIA ESTE MONARHIA….SA NE SCAPE DE VACARMUL ACESTOR ZILE.;…..PUTREGAIUL LUI BASESCU ESTE INCA IN FUNCTIE IN TOATE DOMENIILE…..CUM SA SCAPAM DE EL ALTFEL?

  5. Grama Madalina says:

    Buna seara
    as dori sa stiu si eu unde vor fi publicate rezultatele pentru bursele regale.Pe site se spune ca azi se vor afisa ,dar deja este ora 6 si nimeni nu stie nimic.Cand se afiseaza si unde?
    Va multumesc!

  6. […] burse regale cu caracter anual au fost fondate de Majestatea Sa și de Principele Radu în anul 2015, în preajma sărbătorilor de Paști. Bursa Regele Carol I și Bursa Regina Elisabeta sunt […]

  7. […] burse regale cu caracter anual au fost fondate de Majestatea Sa și de Principele Radu în anul 2015, în preajma sărbătorilor de Paști. Bursa Regele Carol I și Bursa Regina Elisabeta sunt […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50355649
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate