Batalionul “Regele Carol al II-lea al României” din Armata Poloniei

Conform deciziei autorităților de stat poloneze, Batalionul Logistic al Brigăzii 17 Mecanizate a Armatei Poloniei va primi numele “Regele Carol al II-lea al României”.

Totodată, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta va oferi patronajul său Batalionului Logistic “Regele Carol al II-lea al României”.

Custodele Coroanei române a primit cu mândrie și cu gratitudine propunerea oficialilor polonezi, considerând că această nobilă inițiativă contribuie la aprofundarea relațiilor bilaterale româno-poloneze, pe dimensiunea de apărare și de securitate națională, ca și în perspectiva europeană comună a țărilor noastre.

Inițiativa poloneză este considerată de Custodele Coroanei drept un remarcabil exemplu de conlucrare în cadrul Uniunii Europene, împletind prezentul cu valorile istoriei moderne, atât de încercată, a continentului nostru.

Ca o fericită coincidenţă, ceremoniile consacrate acestui eveniment vor avea loc în preajma zilei de 10 Mai.

Despre Regimentul 57 Infanterie “Regele Carol al II-lea al României”:

În februarie 1919, în Biedrusk, lângă Poznan, a fost format Regimentul 3 Pușcași “Wielkopolska”, sub comanda generalului Jozefa Dowbor-Musnicki. El cuprindea 2 ofițeri și 100 de soldați.

În ianuarie 1920, unitatea a primit titlul de Regimentul 57 Infanterie, după extindere, prin includerea unor subunități.

La 6 decembrie 1920, pe câmpul de la Zelwa, mareșalul Józef Piłsudski a decorat drapelul regimentului cu Ordinul Virtutea Militară.

La 28 iunie 1937, Regele Carol al II-lea al României a preluat conducerea onorifică a regimentului și a decorat drapelul regimentului cu Ordinul Mihai Viteazul Clasa a III-a. Prin ordinul președintelui Ignacy Mościcki, tot la 28 iunie 1937, regimentul a primit și numele “Regelui Carol al II-lea al României”.

În zilele noastre, despre Brigada a 17-a Mecanizată “Wielkopolska”:

Brigada a 17-a mecanizată este o parte din Divizia de Cavalerie Blindată a Poloniei. La 5 iunie 1996, marea unitate a primit titlul de “Mare Brigadă” și numele patronului, generalul Jozefa Dowbor-Musnicki (1867-1937). A fost înființată în 1944/1945.

Este una dintre cele mai mari unități militare din Polonia, cu echipament modern, antrenată să raspundă amenințărilor militare și non-militare în țară și în străinătate, unde a luat parte la misiuni in Irak, Afghanistan și Chad. De asemenea, este implicată în viața socială și culturală a regiunii.

Armata poloneză are un program prin care unitățile militare înființate după 1945 preiau tradiția unităților militare dinainte de 1945. Ca atare, s-a decis că, începând din 12 mai 2017, Batalionul Logistic al Brigăzii a 17-a Mecanizate va purta numele “Regele Carol al II-lea al României”.

Agerpres

King Carol II of Romania visits the 57 Infantry Regiment of Poland 28 June 1938 ©Narodowe Archiwum Cyfrowe

King Carol II of Romania visits the 57 Infantry Regiment of Poland 28 June 1938 ©Narodowe Archiwum Cyfrowe

King Carol II of Romania visits the 57 Infantry Regiment of Poland 28 June 1938 ©Narodowe Archiwum Cyfrowe

King Carol II of Romania visits the 57 Infantry Regiment of Poland 28 June 1938 ©Narodowe Archiwum Cyfrowe

King Carol II of Romania visits the 57 Infantry Regiment of Poland 28 June 1938 ©Narodowe Archiwum Cyfrowe

King Carol II of Romania visits the 57 Infantry Regiment of Poland 28 June 1938 ©Narodowe Archiwum Cyfrowe

sm0_1-d-13King Carol II of Romania visits the 57 Infantry Regiment of Poland 28 June 1938 ©Narodowe Archiwum Cyfrowe75-9

King Carol II of Romania visits the 57 Infantry Regiment of Poland 28 June 1938 ©Narodowe Archiwum Cyfrowe

King Carol II of Romania visits the 57 Infantry Regiment of Poland 28 June 1938 ©Narodowe Archiwum Cyfrowe

Fotografii realizate la Bolechowo, lângă Poznan, în ziua de 28 iunie 1937  ©Narodowe Archiwum Cyfrowe

19 comentarii

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Este o initiativa exceptionala a autoritatilor militare poloneze care demonstreaza ca stiu sa acorde inalta recunoastere trecutului lor ante-belic, chiar si atunci cand aceasta recunoastere trece frontiera catre o tara (fosta vecina – daca Stalin nu ar fi decis altceva) precum Romania. Personal le raman recunoscatoare.

    Acum mai bine de un an imi exprimam parerea – si dorinta puternica ! – de a fi re-infiintat, de catre Armata Romana, Regimentul 4 (sau 5 ?) Rosiori Calare, al carui comandant a fost Marea Regina Maria. Spuneam atunci ca Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta ar fi deplin legitimata, in calitatea Sa de Custode al Coroanei Romane, de a fi desemnata de catre Ministrul si Inaltul Comandament General (nu cunosc exact titulatura oficiala) al Armatei Romane drept comandant onorific al acestui nou reinfiintat Regiment $ Rosiori Calare. Am inteles, din putinele mele cercetari in domeniu, ca nu mai exista Cavalerie Militara. Chiar si asa, respectiv ul Regiment de Rosiori ar putea fi folosit ca Regiment de Protocol la Parade Nationale, arborand insemnele si stindardul (steagul) traditional, si avand-O in frunte pe Alteta Sa Principesa Margareta.

    Poate ca pana la anul, in 2018, cand vom sarbatori 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia care, cu siguranta, va fi o mare sarbatoare nationala, acest Regiment de Rosiori va putea defila calare pe sub arcul Cetatii Unirii sub comanda Principesei Margareta in costum de rosiori. Ramane doar ca autoritatile militare romane sa doreasca acest lucru si sa se inspire din initiativa polonezilor. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

    NIHIL SINE DEO !

  2. ing. agronom Teodor Iliescu says:

    Bunicul meu Iliescu I. Aurel, din partea tatalui, a fost cel care a condus marele Tren al Poloniei cu destinatia – Portul Constanta, salvand de la o catastrofa financiara pentru restul zilelor lor aceasta tara.E bine ca s-au trezit intr-un final … 🙂 Felicitari A.S.R. Principesei Mostenitoare, Margareta a Romaniei.

  3. Comentarii pe Facebook says:

    Norica Vasilian Și … aici în țară , CÂND ? PRINCIPESA = MÂNDRIA NOASTRĂ .
    #
    Letitia-Dumitrana Negrutiu-David Mandria pkporului roman format din cetateni cinstiti .corecti.avand bine intiparita in caracterul lor responsabilitate .onoare .datorie . .optimismul .si mai presus de orice iubirea de dreptate si adevar. Traiasca regele romanilodr si a ROMANIEI.
    #
    Mariana Bojan Trăiască Regele României, Trăiască Regele nostru Mihai!!!!
    #
    Cornel Postelnicu Traiasca Regele!
    #
    Lica Cristea Trăiască familia regala.
    Trăiască regatul romanesc
    Monarhia salvează romania.
    #
    Natalia Rodica Traiasca familia Regala .
    #
    Natalia Rodica Familia Regala , mandria Romaniei
    #
    Dan Temelie Sa nu uitam de ajutorul acordat polonezilor după 1 septembrie 1939
    #
    Ecaterina Denisov Multumiri si respect, pentru tot ce faceti pentru Romania!
    #
    Luiza Enache oare ai nostri n ar putea face la fel
    #
    Eliana Covaliu Mult respect pentru tot ce faceti pentru tara asta mult incercata! Monarhia ar salva Romania!
    #
    Orania Vlasceanu Traiasca regele , traiasca familia regala!
    #
    Mihaela Ionescu Carol intii a cistigat independenta in fruntea patriotjlor care au platit cu viate.Monarhia romaneasca n a aparut prin referendum ci prin initiativa unor politicieni ilustri.
    #
    Maria Mateies Îmi place.Am avut o șansă în ’89 și am ratat-o.PACAT.
    #
    Georgiana Stan De nu se poate si acum?! Iesim frumos in Pta Victoriei si facem meeting pt reinstaurarea Monarhiei! Simplu ca toata ziua!
    Doar e democratie, nu?!
    #
    Raileanu Laureana Sentiment de mandrie , pentru care va multumesc. Respect .

  4. Liliu Lili Dumitrache, Constanța says:

    Respect!

  5. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    FELICITARI PENTRU INITIATIVA SI DECI, PENTRU RELUAREA TRADITIEI !
    ATAT DINASTIA ROMANA CAT SI ASR PRINCIPESA MOSTENITOARE MARGARETA AU O NOUA SI BINEMERITATA RECUNOASTERE PENTRU CARE II ADUCEM OMAGIUL NOSTRU !
    TRAIASCA REGELE !

  6. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    PENTRU DOAMNA DIANA LUCIA ZOTESCU
    Regimentul de Garda 4 Rosiori “Principesa Maria”, ulterior “Regina Maria” a luat fiinta prin Inalt Decret in aprilie 1893 prin traansformarea Regimentului 11 Calarasi, cu garnizoana la Botosani, infiintat in 1880.
    Prin transformari/reorganizari succesive, in perioada de dinainte de 1990, Regimentul 5 Tancuri (Turda) poarta traditiile R 4 Rosiori. Actualmente traditiile sunt pastrate de Batalionul 814 din Turda.
    Ca ofiter in rezerva al R 5 Tc. Turda am participat in 1980 la sarbatorirea a 100 de ani de la infiintarea acestui regiment.
    Un alt regiment de elita a fost R 9 Rosiori “Principesa Elena”, apoi Regina Mama Elena.

  7. Cristian Magureanu, Craiova says:

    Respect pentru casa regala a Romaniei!

  8. Diana Lucia Zotescu says:

    PENTRU DOMNUL ALEXANDRU – GRIGORE PISOSCHI:

    Va multumesc mult, Domnule Pisoschi, pentru importantele detalii pe care mi le-ati oferit si care completeaza fericit putinele mele cunostinte in domeniu. Sper ca si Dumneaveastra impartasiti dorinta mea de a O vedea anul viitor, in 2018, pe Alteta Sa Regala trecand calare, in costum de Rosiori, pe sub arcul Cetatii de la Alba Iulia, in fruntea Regimentului de Rosiori. Poate ca visez eu cu ochii deschisi, dar chiar mi s-ar parea foarte potrivit acest lucru.

    Cu cele mai alese ganduri,
    Diana Lucia Zotescu

  9. Anastasia Cristina Vescan, București says:

    Deosebita stima! Regrete si dor fata de unica sansa pierduta acum douazeci si de ani.

  10. Cristian Sandu says:

    Mare mindrie pentru orice roman adevarat!

  11. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

    Felicitări ! Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

  12. Johans Macsimilian - Vatra Dornei says:

    Sunt alături de dumneavoastră și de cei care simpatizant ai monarhiei !!!.

  13. Fidel Bacaoanu - Roma, Italia says:

    Cum să înviem cu-Adevarat fiecare din noi,care-avem creerul spălat de nenorocitul de ateism comunist,stalinist,unde-i Credința și Voința profundă, fermă, care nu poate veni decât printr-o Adevărată Credință în dreptatea și Adevărul că nimic nu se face temeinic,corect,stabil fără respectarea tuturor celor 10Porunci ale LuiDumnezeu,fără ordonanțe 13,date de un parlament comunist,susținut de kaghebisti ca Iliescu,impus ca și la 23 aug.1944,forțat și neconstituțional,deci nu din voința majorității, deci Monarhia a rămas constituționala și noi nu vrem să înțelegem,să ne trezim odată pentru totdeauna,la adevărata realitate de fapt și de drept, să intrăm și noi în parlament,să înlocuim taricenii și dracnenii,falșilor comuniști, ateisti cu o singură credință numai în furtul banilor celor care muncesc cu adevărat, și încă nu îndraznim să ne facem dreptate,pentru ca nu avem suficientă Credință și Voință în Adevăr și Dreptate. Nihil sine Deo: Nimic fără Dumnezeu!

  14. Bogdan Banciu - Buzău says:

    Felicitari pentru initiativa statului polonez! Pentru mine personal este o mare bucurie sa aflu acest lucru , fiind un mare admirator al MS Regelui Carol II ! E o veste mare, macar Polonia sa cinsteasca cum se cuvine numele acestui important barbat de stat! Traiasca Regele!

  15. Viorica M.V. says:

    Imnul Poloniei este considerat unul dintre imnurile nationale cele mai frumoase.
    https://www.youtube.com/watch?v=KQTq07gihqg

  16. Calin Sabau says:

    TRAIASCA REGELE ,
    IN PACE SI ONOR.
    DE TARA IUBITOR !

  17. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    AM VAZUT CU MANDRIE SOLEMNITATILE DECORARILOR DRAPELELOR DE LUPTA POLONEZE DE CATRE REGELE CAROL AL II-LEA CARE PURTA UNIFORMA DE MARESAL AL ROMANIEI !
    REGELE CAROL AL II-LEA A AJUTAT DEOSEBIT DE MULT POLONIA IN PERIOADA INVAZIEI NEJUSTIFICATE GERMANO-SOVIETICE !
    AICI IL VEDEM PE REGELE CAROL AL II-LEA AL ROMANIEI PURTAND UNIFORMA DE COLONEL AL ARMATEI POLONEZE IN SEMN DE ATASAMENT FATA DE POLONIA SI DE OMAGIU PENTRU ARMATA POLONEZA SI PENTRU BATALIONUL CARE II POARTA NUMELE !
    TRAIASCA DINASTIA ROMANA !

  18. Gabriel Patrascu says:

    Denumirea exactă a Regimentului 4 Roşiori a fost începând cu 11 noiembrie 1915 de Regimentul 4 Roşiori “Regina Maria”. Nu a fost unitate de gardă deoarece nu i s-a acordat statutul de unitate de gardă. A nu se face confuzie cu Regimentul de Escortă Regală, ulterior, Regimentul de Gardă Călare, prima unitate de gardă a Armatei Române cu acte în regulă.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50002852
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate