Destinul tragic al Familiei Imperiale a Rusiei

Tarul Nicolae al II-lea si Familia Imperiala a Rusiei

Acum 99 de ani, în ziua de 17 iulie 1918, la Ekaterinburg, Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei şi familia lui au fost asasinaţi de bolşevici. A fost una dintre cele mai brutale și mai nedemne pagini din istoria zbuciumată a Europei secolului al XX-lea.

80 de ani mai târziu, la 17 iulie 1998, Țarul Nicolae al II-lea, Țarina Alexandra și copiii lor au fost îngropați la Catedrala Petru și Pavel din Sankt Peterburg. La ceremonie, președintele rus Boris Elțîn a spus:

Dragi concetățeni, este o zi istorică pentru Rusia. Optzeci de ani au trecut de la uciderea ultimului împărat rus și a familiei sale. Am păstrat mult timp tăcere despre această crimă monstruoasă. Noi trebuie să spunem adevărul: Masacrul de la Ekaterinburg a devenit una dintre cele mai rușinoase episoade din istoria noastră.

Îngropând rămășițele victimelor nevinovate, dorim să ne ispășim de păcatele strămoșilor noștri. Aceia care au comis această crimă sunt la fel de vinovați ca și cei care au aprobat-o pentru zeci de ani. Suntem cu toții vinovați. Este imposibil să ne mințim pe noi înșine, justificând o cruzime fără sens pe motive politice.

Împușcarea familiei Romanov este rezultatul unei divizări fără compromisuri în societatea rusă între ”noi” și ”ei”. “Rezultatele acestei scindări pot fi văzute chiar și astăzi. Îngroparea rămășițelor pământești de la Ekaterinburg este, în primul rând, un act de dreptate umană. Este un simbol al unității națiunii, o ispășire a vinovăției comune. Cu toții purtăm responsabilitatea pentru memoria istorică a națiunii. Și de aceea nu am putut să nu vină aici. Trebuie să fiu aici atât ca un persoană, cât și ca președinte.

Îmi plec capul în fața victimelor acestei crime necruțătoare. În timp ce construim o nouă Rusie, trebuie să ne bazăm pe experiența sa istorică. Multe pagini glorioase ale istoriei rusești au fost legate de Romanovi. Dar, de acest nume este legată și una dintre lecțiile cele mai amare: Orice încercare de a schimba viața prin violență este condamnată la eșec.

Trebuie să încheiem secolul, care a fost o epocă de sânge și violență în Rusia, cu pocăință și pace, indiferent de opiniile politice, etnice sau religioase pe care le avem. Aceasta este șansa noastră istorică. În ajunul celui de al treilea mileniu, trebuie să folosim această șansă pentru binele generației noastre și a celor ce vor veni.

Să ne amintim acele victime nevinovate care au căzut pradă urii și violenței. Fie ca ei să se odihnească în pace!

Ţarul şi familia sa au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă Rusă în august 2000.

7 comentarii

 1. Cristian Sandu

  Una dintre cele mai abominabile crime din istorie

 2. Foarte tragic, dureros si plin de istorie…

  Familia regalä a Rusiei mai este in viatä si situatia aceasta este bine, cä mai existä un pic de suflet, care era dureros

  Sä odihneascä in Pace – Sie sollen alle in Frieden ruhen und bleiben unvergesslich….

 3. Ionut Sorin Ticu

  Icoane si fotografii cu Sfinții Țari Mucenici Romanov: Nicolae și Alexandra și fiii lor Olga, Tatiana, Maria, Anastasia și Alexei:

  https://doxologia.ro/sfintii-tari-mucenici-romanov-nicolae-alexandra-fiii-lor-olga-tatiana-maria-anastasia-alexei#articole

 4. Diana Lucia Zotescu

  Este o mare diferenta de abordare intre discursul de bun simt al lui Yeltzin si comportamentul abuziv si dictatorial al noului “tzar” de la Kremlin.

  Daca crima infioratoare de la Ekaterinburg a avut parte, chiar si la 90 de ani distanta, de un final ce se doreste a fi izbavitor, masacrul de la Katin ramane inca neasumat de bestiile bolsevice. Ba mai mult, a fost dublat de un masacru – tot la Katin – unde au murit peste 80 de oficiali polonezi in frunte cu presedintele Poloniei, oficiali veniti sa participe la funeraliile ofiterilor si soldatilor polonezi masacrati de b olsevici la Katin – masacru deghizat in “accident”, conceput de mintea bolnava a …stiti dvs. a cui.

  Asasinarea Familiei Imperiale ruse este un foarte tragic exemplu de ce se poate intampla cand o natiune accepta o clica de scelerati in fruntea sa (ma refer aici la Lenin, Stalin, Beria et. co.), clica ca si-a extins influenta, prin acolitii lor romani, timp de aproape o jumatate de secol si in Romania. Si a caror influenta inca nu s-a stins, dupa cum se poate usor vedea atat in mentalitatea unor membri ai societatii romanesti, cat si in calitatea joasa a unora dintre cei ce s-au infipt la “popota” parlamentului si a institutiilor publice.

 5. Viorica M.V.

  Amin

 6. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE

  OMAGIU SI CINSTIRE VESNICA TUTUROR MARTIRILOR DIN TOATE TIMPURILE DIN CAUZA UNOR REGIMURI SMINTITE AI CAROR CONDUCATORI ERAU CONVINSI DE DREAPTA LOR JUDECATA !

 7. Trotinetti

  BRAVO Diana Lucia Zotescu, ati pus punctul pe I, ai spus exact ce trebuia spus si ce ar trebui sa intre in capetele prostilor care au deviza “Noi muncim, nu gandim“ !!!

Lasa un comentariu

© 2007-2018 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 20117066
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook