3 Mai, Ziua Medaliei Custodele Coroanei Române

 

Medalia Custodele Coroanei Romane

Astăzi se împlinesc 121 de ani de la nașterea Reginei-mamă Elena a României.

La data de 3 mai, ziua de naștere a Reginei Elena, se sărbătorește ziua Medaliei „Custodele Coroanei române”.

Alături de Medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate”, „Crucea Casei Regale a României” și Decorația regală „Nihil Sine Deo”, Medalia „Custodele Coroanei române” este o distincție creată prin decizia Șefului Familiei Regale a României.

Spre deosebire de celelalte decorații regale, Medalia „Custodele Coroanei române” se acordă prin decizia Principesei Moștenitoare, Custode al Coroanei, Alteța Sa Regală Principesa Margareta.

Medalia „Custodele Coroanei române” este o medalie de merit. Ea poate fi acordată persoanelor cu realizări ieșite din comun în România, în domeniile social, ecologic, al dezvoltării durabile, în științe și arte, precum și pentru performanțe excepționale în diverse profesii și meșteșuguri.

Medalia se acordă celor care au reușit o performanță de înalt nivel, au avut o inițiativă ieșită din comun, au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc.

Decorația se poate acorda unor organizații, dacă activitatea lor este circumscrisă criteriilor de mai sus.

Medalia „Custodele Coroanei române” se poate acorda unui număr de maximum 400 de persoane în viață. În numărul de 400 se includ și organizațiile distinse.

Medalia „Custodele Coroanei române” respectă cu fidelitate distincțiile create de fondatorul Casei Regale și Statului român modern, Carol I. Totodată, ea este un simbol al trăiniciei, continuității, tradiției și legitimității istorice a Casei Regale.

Regulamentul Medaliei „Custodele Coroanei române” și lista persoanelor decorate până în acest moment pot fi citite aici.

ArgoArt

10 comentarii

  1. Nastase Dumitrescu says:

    Frumos !

  2. Despina Skeletti says:

    Sunt foarte emotionata sa aflu ca exista aceasta medalie batuta in amintirea Reginei Mame Elena, pe care am cunoscut-o personal si am iubit-o alaturi de familia mea.
    Cei ce o vor primi ca decoratie, s-o poarte cu mandrie si s-o lase cu piosie urmasilor lor.

  3. Pantea Alexandru-Sorin says:

    O mare Regina a Romanilor al carei nume merita a fi purtat de o medalie regala. Nu o consider Regina-Mama a Romaniei doar pentru ca acesta era titlul oficial pe care il purta, ci pentru ca a fost cu adevarat demna, curajoasa si a urmat, adeseori singura, acea cale pe care doar Cei Alesi de Dumnezeu o pot parcurge. Regina Elena a strabatut vremuri ingrozitoare dar a stiut sa o faca cu eleganta.

    Eu o consider un caz cu totul special in secolul XX monarhic. A fost oarecum diferita de toate contemporanele Ei, doar Regina – Mama Elisabeta a Regatului Unit, Regina Elena a Italiei – ce facea parte insa dintr-o alta generatie – si Regina Frederika a Elenilor fiind oarecum asemanatoare ca si caracter cu Regina noastra.

    Eleganta dar fara a epata, echilibrata in toate si blanda dar ferma in decizii, Stalp al Tronului Fiului Ei dar fara a-l acapara urmand intr-un final destinul M.S. Regelui Mihai I al Romaniei si al Tarii.

    Sunt popoare in aceasta lume care au stiut sa o onoreze asa cum se cuvine, dar noi, cei care am beneficiat in mod direct de aura personalitatii Sale nu am facut-o. Si nu este un caz singular. Fara busturi, fara statui, fara bulevarde sau parcuri – mai ales in Capitala – care sa o omagieze. Chiar si mass-media romaneasca Ii aminteste personalitatea dar numai cand are o legatura directa cu un subiect legat de viata M.S. Regelui ori a Regelui Carol al II-lea.

    Insa stiu ca Istoria la un moment dat se razbuna. Caci cei ce nu isi iubesc trecutul, nu-si merita viitorul.

  4. SECRIERU IOAN says:

    REGINA MAMA ELENA– MAMA REGELUI MIHAI-I. AL ROMÂNIEI- O PERSOANĂ NOBILĂ, FISĂ SI DISCRETĂ A FOST FOARTE APRECIATĂ IN MEDIILE NOBILE SI NU NUMAI. UN OMAGIU ADUS AMINTIRII ACESTEI REGINE **DREAPTĂ INTRE DREPTI** CU SCUZELE DE RIGOARE SI FĂRĂ SUPĂRARE, FĂRĂ A ADUCE UN AFORNT, POATE GRESESC EU, DAR CITE DOCUMENTE AM CITIT DIN TOATE REIESE CĂ REGINA S-A NĂSCUT PE DATA DE 2 MAI 1896. DACĂ SUNT IN EROARE, ROG SĂ FIU INDREPTAT.

  5. Răspuns domnului Ioan Secrieru says:

    Domnule Secrieru, a fost o dilemă legată de data de naștere a Reginei Elena, fiindcă există unele documente care prezintă 2 mai, altele care prezintă 3 mai drept ziua sa de naștere. A fost găsit nu demult certificatul de naștere al reginei, aflat acum în posesia Arhivei Regale, pe care este scrisă ziua de 3 mai 1896, ca zi de naștere a Reginei Elena. Cu stimă, Secretariatul Regal

  6. SECRIERU IOAN says:

    INCLIN SĂ CRED CĂ, DATA DE NASTERE A REGINEI ELENA. MAMA REGELUI MIHIAI -I. ESTE 3 MAI 1896 ASA CUM REIESE DIN POSTĂRILE CASEI REGALE. ROG SĂ FIU SCUZAT DAR DIN MULTE MATERIALE REIESE CĂ DATA DE NASTERE ESTE PE 2 MAI, DIN UNELE ,DIN ALTE DOAR ANUL 1896. CASA REGALĂ ARE DREPTATE.

  7. SECRIERU IOAN says:

    MULȚUMESC SECRETARIATULUI REGAL PENTRU INDREPTARE

  8. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

    Felicitări ! Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

  9. Diana Lucia Zotescu says:

    Cu siguranta ziua este cea inscrisa in certificatul de nastere, 3 mai, dar anul nu poatte fi 1886 ci 1896 (Regina Elena avea 25 de ani la nasterea M.S. Regelui Mihai).

  10. Răspuns doamnei Diana Lucia Zotescu says:

    Doamnă Zotescu,

    Aveți dreptate. Anul nașterii este 1896. A fost o eroare din partea noastră.

    Cu stimă, Secretariatul Regal

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50356346
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate