Ziua decorației regale Nihil Sine Deo

La data de 30 decembrie 2009, la Castelul Regal Săvârșin, Majestatea Sa Regele Mihai I a semnat documentul de instituire a decorației regale “Nihil Sine Deo“.

Personalitățile distinse cu “Nihil Sine Deo” sărbătoresc ziua decorației în fiecare an la 20 aprilie, ziua de naștere a Regelui Carol I (născut în anul 1839) și ziua în care a fost ales Domnitor al Principatelor Române Unite (în anul 1866).

Alaturi de medalia “Regele Mihai I pentru Loialitate” și de “Crucea Casei Regale a României”, decorația regală “Nihil Sine Deo” se acordă prin decizia Șefului Familiei Regale a României.

Ea poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o initiațivă ieșită din comun, au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc.

Decorația poate fi acordată ambasadorilor sau foștilor ambasadori români sau străini care au adus un aport incontestabil relațiilor României cu lumea.

Decorația se poate acorda unor instituții sau organizații, dacă activitatea lor este în mod unitar circumscrisă criteriilor de mai sus.

Decorația regală “Nihil Sine Deo” se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalități în viață, cetățeni români și străini. În numărul de 200 se includ instituțiile și organizațiile distinse.

Decorația respectă cu fidelitate distincțiile create de fondatorul Casei Regale și al Statului român modern, Carol I. Totodată, ea este un simbol al trăiniciei, continuității, tradiției și legitimității istorice a Casei Regale.

Au primit decorația un număr de personalități care nu se mai află printre noi: artistul dramatic Radu Beligan, campioana olimpică Iolanda Balaș, academicianul Solomon Marcus, mitropolitul Nicolae al Banatului, compozitorul Pascal Bentoiu, pictorița Alma Redlinger, scriitorul Romulus Rusan.

Începând din anul 2010, printre cei distinși cu “Nihil Sine Deo” se regăsesc muzicienii Virginia Zeani, Vasile Moldoveanu, Maria Slătinaru-Nistor, Eugenia Moldoveanu, Nelly Miricioiu, Angela Gheorghiu, Dan Grigore, Christian Badea, Horia Andreescu, Valentin Gheorghiu, nume ale sportului precum Ivan Pațaichin, Cristian Țopescu, Ilie Năstase și Gheorghe Hagi, academicienii Ionel Haiduc, Mugur Isărescu, Dinu Giurescu, Șerban Papacostea, Cristian Hera, Mircea Martin, oamenii de teatru Carmen Stănescu, Olga Tudorache, Lucia Stănescu, Victor Rebengiuc, Stela Popescu, Ion Caramitru, Mariana Mihuț, Valeria Seciu, Maia Morgenstern, Lucian Pintilie, David Esrig, pictorii Alma Redlinger și Vladimir Zamfirescu, Mihai Șora, membru de onoare al Academiei, Ana Blandiana, Virgil Nemoianu, Moshe Idel, Cristian Mungiu, Dana Deac, Mitropolitul Andrei al Clujului, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale.

Au primit decorația universități din țară care au sărbătorit centenarul, precum și Asociația Foștilor Deținuți Politici, Comitetul Olimpic Român, Societatea Română de Radiodifuziune și Crucea Roșie Română.

4 comentarii

 1. Multumesc mult pt information!!!Toate cele bune,Familiei Regale si Casei Regale a Romaniei!!

 2. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor

  Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

 3. Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

  Asa o decoratie imi doresc si eu, dar rämine numai un vis.

 4. Am scris un articol in ziarul german din romänia, despre casa regalä a Romäniei. Sänt foarte bucuros si un pic de mändru, pentru cä am fäcut aceasta.
  Articolul este acum cätiva ani scris, dar sänt mändru si un admirator al casei regale a Romäniei…
  vezi –> http://www.adz.ro/artikel/artikel/das-rumaenische-koenigshaus/

Lasa un comentariu

© 2007-2018 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 22536297
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate