Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei

S-a născut la Lausanne, în Elveţia, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a Majestăţilor Lor Regele Mihai I şi Regina Ana ai României.

Alteţa Sa Regală este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia.

Principesa Margareta a fost implicată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

În august 1989, când devenea evident că ceva avea să se schimbe în sfarşit în Europa de Est, Principesa Margareta părăseşte Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dărui cauzei României.

Sosește în țară pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an înfiinţează, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundaţia Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale. La 18 ianuarie 2015, în prezența autorităților politice, sărbătorește “Jubileul de Argint” al întoarcerii în țară.

Alteţa Sa Regală a însoţit pe Regele Mihai în turneele susţinute în 1997 şi 2002 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.

Alteţele Lor Regale Principesa Moștenitoare şi Principele Radu s-au căsătorit la 21 septembrie 1996. Din 2001, locuiesc la Palatul Elisabeta din Bucureşti, iar angajamentele lor publice se desfăşoară în capitală, în ţară şi în străinătate.

La 30 decembrie 1997, Majestatea Sa Regele Mihai I a anunțat, la București, că succesorul său în toate drepturile și prerogativele dinastice este Principesa Moștenitoare Margareta. În ziua de 30 decembrie 2007, Regele Mihai a numit pe Principesa Moștenitoare Margareta drept Custode al Coroanei române. La 1 martie 2016, Majestatea Sa a cerut Custodelui Coroanei să îl reprezinte, de aici încolo, în toate acțiunile publice.

Principesa Moștenitoare este decorată cu Marea Cruce a Ordinului Carol I (1996), Marea Cruce a Ordinului Coroana României (2011), Marea Cruce a Ordinului de Malta (2003), Cavaler al “Legiunii de Onoare” a Republicii Franceze (2009) şi Marea Cruce a Ordinului Sfânta Isabel a Portugaliei (2012).

Alteța Sa Regală este Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Regele Mihai (Timișoara), al Academiei de Studii Economice din Chișinău și al Universității din Pitești.

Principesa Moștenitoare este preşedintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, al “Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă Săvârşin” (care are ca scop crearea unui model de dezvoltare rurală şi de atragere a investiţiilor străine) şi preşedintele de onoare al “Fundaţiei Atletismul Românesc”. Alteța Sa Regală a acordat Înaltul Patronaj Consiliului Național al Elevilor și Brigăzii 17 Mecanizată a Republicii Polonia.

Alteţa Sa Regală a acordat Înaltul Patronaj Societăţii Enescu din Londra, Festivalului Transilvania Fest, Festivalului Internaţional de Film NEXT, Festivalului Sighişoara Medievală, Concursului profesional studenţesc “Agronomiada”, Fundaţiei Culturale Roşia Montană, “Festivalului de Teatru pentru Copii şi Adolescenți Mark Twain”, Iniţiativei Naţionale “Plantăm Fapte Bune în România”, reprezentată de Asociaţia Eco-assist, Conferinţei “Christmas Lectures’’, Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic “Grand Prix Nova’’, Transylvania College din Cluj, Concursurilor Școlare „Cangurul”, Galei anuale „Oamenii Timpului”, Alianței Naționale pentru Boli Rare din România, Consiliului Naţional al Elevilor, Brigăzii 17 Mecanizată Wielkopolska a Armatei Poloniei. Împreună cu Principele Radu, patronează “Concursul Internaţional Basmele Reginei Maria”, Festivalul Internaţional “EUROPAfest” şi Consiliul Naţional Profesional-Ştiinţific şi Sportiv “Agronomiada”. Principesa Moștenitoare Margareta este Patronul Regal al “Duke of Edinburgh Award Romania”.

Din iunie 2005, în Bucureşti funcționează “Școala Gimnazială Principesa Margareta”.

5 comentarii

 1. Sus Casa Regala A Romaniei ! Traiasca Monarhia ! Traiasca Regele in Pace si Onor !

 2. ELENA ALEXANDRESCU

  Cu ocazia sarbatorii FLORIILOR , ii doresc Altetei Sale Principesei MARGARETA, un calduros LA MULTI ANI, si multe felicitari !

 3. Marcel GHILINTA

  Sănătate multă Îi urez, viitoarei Regine a Romãniei!

 4. un om

  Da, este plina tara de regi, regine, printese, printi, etc. Cu tot respectul, cu ce suntem noi, “cei de rand” mai prejos decat cei din casa regala?! Sa nu-mi spuneti prin educatie, pentru ca vin si va intreb cu ce sunt de vina copiii care se nasc la sat, in catune uitate din Romania si care merg saracii pe jos cativa km pana la o scoala uitata de lume?!
  Sau cine este de vina ca unii dintre acestia abandoneaza din cauza situatiei precare? DE CE NU AVEM TOTI DREPTUL LA ACELASI TIP DE EDUCATIE? Eu cred ca in fata lui DUMNEZEU suntem egali la nastere. Ceea ce ne diferentiaza pe parcurs cred ca este sau ar trebui sa fie UMANITATEA, nicidecum educatia (pentru ca unii au avut-o de mici, iar altii au fost privati de ea fara vina)!

  DUMNEZEU sa ne ocroteasca pe toti!

 5. Astarastoae Daniela

  Sincere felicitari pt. tot ceea ce faceti. AVEM INCREDERE IN DVS. ALTETA REGALA SI-N INTREAGA FAMILIE REGALA. NE RUGAM LA BUNUL DUMNEZEU SA VINA ZIUA CAND VETI INCORONATA CA REGINA A ROMANIEI. PT. NOI COROANA REPREZINTA SIMBOLUL SI VIITORUL ROMANIEI. NE RUGAM DIN TOATA INIMA PT. SANATATEA SI PUTEREA M.S. SALE REGELE MIHAI, TATAL DVS. SI BUNUL NOSTRU REGE. VA ASIGUR CA NU DAM CREZARE ACELOR INFORMATII REFERITOARE LA SCANDAL DIN ULTIMUL TIMP. SUNT CONVINSA CA NU DVS. L-ATI RECLAMAT PE PRINCIPELE NICOLAE. TOTUL ESTE O INSCENARE. DVS. SI INTREAGA FAMILIE REGALA SUNTETI SI RAMANETI LA INIMA NOASTRA. VA ROG SA-MI IERTATI INDISCRETIA! DACA SUNT MICI NEINTELEGERI CU PRINCIPELE NICOLAE VA RUGAM DIN TOATA INIMA SA-L IERTATI! CU TOTII GRESIM PT. CA SUNTEM OAMENI SI FIINTE FRAGILE, DAR EXISTA IUBIRE SI IERTARE. VA ROG DIN TOATA INIMA SA-MI IERTATI INDRAZNEALA SI SA NU VA SUPARATI PE MINE. EU SUNT MAI MULT CA SIGURA CA NU EXISTA NICI UN FEL DE INCIDENT, CE SPUNE PRESA SUNT MINCIUNI. O SPUN CU TOATA SINCERITATEA SI DRAGOSTEA FATA DE DVS. SI INTREAGA FAMILIE REGALA CA DORESC DIN TOATA INIMA SA FITI DIN NOU UNITI CU TOTII: DVS. ALTETA REGALA PRINCIPESA MARGARETA, ALTETA SA REGALA PRINCIPELE RADU, ALTETA SA REGALA PRINCIPELE NICOLAE, ALTETA SA REGALA PRINCIPESA MARIA. CU TOTII SUNTETI LA INIMA MEA. PT. MINE REPREZENTATI VIITORUL ROMANIEI SI UN MODEL DE FAMILIE CRESTINA SI PT. O SOCIETATE CRESTINA SI SOCIETATE, SI-N ACELASI TIMP SUNTETI A DOUA FAMILIE A MEA. PE M.S. REGELE MIHAI IL NUMESC ICOANA NATIUNII. BUNICUL MEU A FACUT ARMATA CU M.S. REGELE MIHAI SI L-A IUBIT FOARTE MULT. ASTEPTAM VESTI BUNE DESPRE M.S. REGELE MIHAI, DOMNIA SA FACE PARTE IN RUGACIUNILE NOASTRE SI VESTI BUNE DESPRE RELATIA DVS. CU PRINCIPELE NICOLAE. NU CREDEM NIMIC DIN ACEST SCANDAL VA REPET. PT. MINE FACE PARTE DIN FAMILIA REGALA SI TOT PRINCIPELE NICOLAE RAMANE, IAR DVS. TOT PRINCIPESA MOSTENITOARE MARGARETA RAMANETI SI AVEM INCREDERE IN DVS. SI-N NEPOTUL DVS. PRINCIPELE NICOLAE, SI-N PRINCIPESA MARIA SI TOATE SURORILE DVS. SI-N INTREAGA FAMILIE REGALA. VA PRETUIM SI VA RESPECTAM PE TOTI LA FEL, FARA DEOSEBIRE. SI ASTEPT ECHIPA PE CARE AM ENUMERAT-O MAI SUS SA FIE DIN NOU IMPREUNA SI UNITA. MULTA SANATATE SI PUTERE M.S. REGELE MIHAI ! Si Dvs. Alteta multa sanatate si putere in misiunea pe care o aveti si intregii FAMILII REGALE TOATE GANDURILE BUNE! Va iubim si va imbratisam din toata inima pe toti

Lasa un comentariu