Discursul Principelui Radu la a XVII-a ediţie a Summit-ului Marmara

Discursul Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, adresat astăzi, 5 februarie 2014, în cadrul celei de-a XVII a ediţie a Summitului Economic Eurasiatic Marmara.

Dezvoltare durabilă ş bună guvernare, o perspectivă regională.

 Domnule Preşedinte, doamnelor şi domnilor,

Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la cea de-a XVII a ediţie a Summitului Eurasiatic, ce are loc la Istanbul, una dintre cele mai eminente conferinţe internaţionale din regiune.

Summitul Marmara rămâne, după aproape doua decenii, un exemplu rar despre cum încrederea, prietenia şi interesul comun sunt vitale pentru partea noastră a lumii.

De asemenea vă mulţumesc pentru inspiratul subiect al acestei sesiuni. A discuta despre dezvoltarea durabilă şi o bună guvernare nu este  numai necesar ci reprezintă şi o obligaţie morală.

După cum ştim, un punct comun al democraţie contemporane este rolul proeminent pe care politica îl are în viaţa publică. Super-democratizarea înseamă, de multe ori, politizare excesivă . Cuvinte precum libertate, democraţie, forţa legii şi drepturile omului sunt mai prezente ca oricând în vocabularul nostru.

Cu toate acestea, practica ne demonstrează că, o societate stabilă şi o dezvoltare durabilă necesită, pe lângă  valori democratice,  ca o serie de principii şi viziuni,  precum identitatea, continuitatea, etica instituţională, profesionalismul şi  simţul  datoriei să devină din ce în ce mai relevante în lumea noastră excesiv politizată.

O bună guvernare aduce împreună leadership-ul politic şi specialişti de înaltă calitate care, reprezintă fondurile instituţionale.

Proiectele vizionare au ca sursă talentul, simţul datoriei şi generozitatea, nu oportunismul politic. Continuitatea înseamnă cunoaşterea şi respectarea sistemului instituţional şi nu neapărat pricepere politică.

Valoarea unui leadership inspirat stă în capacitatea de a creea proiecte durabile, în acord cu realităţile şi aspiraţiile unei generaţii.

O sarcină importantă a societăţii civile este de a învăţa cetăţenii importanţa dezvoltării durabile. Intelectualii, dascălii, artiştii, dar şi jurnaliştii pot face o diferenţă, ajutând societatea să conştientizeze importaţa unor valori precum profesionalismul, altruismul, simţul datoriei şi etica.

În zilele noastre, cele mai respectate şi stabile societăţi au la baza consolidării democraţiei cultura, tradiţiile şi competenţa instituţională,  prosperitatea şi menţinerea spiritului legii.

Administraţia locală este , într-o anumită măsură, mai aproape de comunităţi decât conducătorii de la nivel cental. Conducătorul local este mai apropiat şi cunoaşte mai bine oamenii în a căror slujbă se află, având aşadar un impact mai important asupra comunităţii locale.

De o importanţă colosală este ca tinerele generaţii ale tărilor să îşi definească orizontul cultural şi profesional în acord cu valorile dezvoltării durabile şi competenţei intituţionale , precum şi în acord cu principiile etice şi simţul datoriei.

Nu în ultimul rând, patriotismul este o importantă unealtă în construirea unui viitor durabil pentru societăţile noastre. Cu toate acestea patriotismul nu trebuie confundat cu manifestările radicale, ci asociat cu loialitatea şi generozitatea, bunul simţ, cunoaşterea, demnitatea şi inspiraţia.

Vă mulţumesc.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50000102
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate