Aurel V. Zgheran: Carte postumă a medicului ieşean René Duda

A ieşit de la Editura All şi a luat drumul spre utilizatorii ei, o carte care a fost scrisă acum o jumătate de veac şi s-a alcătuit între coperţi, azi : „Tinereţea lui Anatol Bogdan”. Este scrisă de profesorul doctor René Duda, tatăl Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Autorul cărţii este cunoscut îndeobşte ca fost medic şi profesor universitar ieşean, dar a colaborat şi în presa literară a Iaşiului, la Radio România Iaşi, unde a avut o rubrică medicală permanentă, la revista bacăuană Ateneu, la alte publicaţii. A frecventat unele cenacluri literare ieşene.

S-a născut la 15 noiembrie 1935, la Bârlad, din părinţi intelectuali – tatăl său, doctorul Dan Duda a fost medic militar, iar mama sa, Clemansa a fost profesor de istorie, elevă a lui Nicolae Iorga. Familia Duda descinde din una dintre marile familii de boieri moldoveni, Şendrea, întemeiată de hatmanul Şendrea, în secolul al XV-lea. René Duda a studiat la Universităţile de Medicină din Bucureşti şi Iaşi. A absolvit studiile universitare în anul 1959 şi a fost profesor la Universitatea din Iaşi timp de peste trei decenii. A fost directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică din Iaşi.

Contemporan al scriitorilor celei de-a doua jumătăţi a secolului XX, doctorul René Duda şi-a asumat truda aşternerii pe manuscris a unui roman descriptiv al vieţii personajului său, Anatol Bogdan. Este un personaj complex ca tipologie, complex ca rod al unei iubiri silnice pentru scris, ce trebuia ispăşită de către doctorul ieşean. Pe cuprins, cartea este drumul îndreptat direct şi imediat spre inima primejdiei cenzurii, ca drum cu paşii aventurii răscumpărate abia azi, ca mers cu piedici înapoi şi înainte, ce ţinteşte un ideal la care autorul ajunge atât de târziu şi pe care îl laurează la fereastra cerului cei ce s-au îngrijit de carte!

În anul 1972, doctorul René Duda şi-a încredinţat manuscrisul unei edituri care i-a refuzat publicarea. Cartea aceasta a fost un ideal ieşit la lumină abia azi, când scriitorul ei nu mai răzbate să-şi vadă împlinită stăruinţa. Până când s-a stins, René Duda a năzuit să vadă în destin o ordine a respectului pentru cei ce se înalţă în idealuri, dar a trăit văzându-şi gândurile neînţelese!

Orice creaţie de valoare poate rămâne necunoscută pentru ştiinţa unui secol, sau unor secole (a doctorului René Duda, pentru decenii), dar nu poate fi oprită pentru vecie de la îndemnul, încrederea şi raţiunea subscrise rostului creaţiei, de a fi descoperite. Dacă Dumnezeu ar fi să recreeze lumea, s-ar preocupa mai puţin să experimenteze. Ar zidi-o mai aproape de perfecţiune şi mai dreaptă, luând modelul creaţilor prestigioase de până azi, ale omului!

Poate că literatura este singura care nu pune hotare între creaţii şi le cuprinde pe toate. Nimic nu i se mai poate adăuga literaturii, din tot universul uman, afară de ceea ce va mai fi descoperit şi nu a atins cel puţin providenţial gândul uman. Cu atât mai condamnabilă este cenzura. Această frână brutală, cenzura, a oprit de la ieşirea din tipar, timp de zeci de ani, o carte, care descătuşată azi, explică ce prejudecată a pus-o sub platoşă: sila şi iraţionalismul unui regim, faţă de intelectualism, faţă de libertatea gândirii şi creaţiei literare. Netipărirea până acum a cărţii „Tinereţea lui Anatol Bogdan” a fost efectul tiraniei, a faptului prevăzut de a oprima, dar fără puterea opririi ordinei succesive a timpului. Astăzi, în sfârşit, Editura All scoate romanul la lumină, publicându-l postum. Profesorul doctor ieşean René Duda a trimis societăţii contemporane, fără a se mai bucura, un roman. Este un roman din care izvorăsc manifestările unor personaje umane, avându-l în centru pe eroul său principal, Anatol Bogdan. Fapte omeneşti sunt puse la dispoziţia minţii omeneşti, logicii omeneşti, vieţii sufleteşti omeneşti. Lansarea cărţii a avut loc pe 25 octombrie 2012, la Târgul de Carte Gaudeamus – standul Editurii All. Au fost prezenţi Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, mama şi fratele Alteţei Sale Regale, doctoriţa Gabriela Duda şi profesorul Gabriel Dan Duda.

Haina şi spiritul unei cărţi, ca şi cea pe care o îmbracă filozofia, a venit vremea să nu mai fie una săracă, drept o metodă boemă de a se da o valoare patetică făptuirilor rare şi prestigioase ale artei. Mitul dependenţei de sărăcie a artei de valoare, pierderea în întinse digresiuni şi motive de alunecare a literaturii în boem şi romantism deposedat de echilibru, trebuie să cadă! Este vremea ieşirii la ziuă a cărţilor frumos aspectate, este vremea preţuirii literaturii şi a cinstirii creatorilor de literatură. Prin urmare, a venit şi vremea cărţii doctorului ieşean René Duda, „Tinereţea lui Anatol Bogdan”!

Familia scriitorului cărţii, scriitorul cărţii, cartea, Editura All, utilizatorii bibliotecilor şi librăriilor care vor avea pe rafturi volumele, compun un raport între tot şi parte. Totu-i, aşadar, ce e citat mai sus, iar partea este binele sufletesc făcut de fiecare carte, fiecăruia care o citeşte. Cu toţii avem nevoie de carte şi e timpul să descătuşăm cărţile! Una dintre aceste cărţi este „Tinereţea lui Anatol Bogdan” iar unul dintre făptuitorii lor este doctorul ieşean René Duda!

„ A contribuit cu lucrări literare la revistele ieşene. A fost un colaborator permanent al Radio Iaşi, unde a avut o emisiune medicală săptămânală. A fost un neobosit avocat al medicinei sociale şi a igienei, în lumea medicală şi în societatea românească”, astfel îşi descrie tatăl, profesorul doctor Rene Duda, Alteţa Sa Regală Principele Radu al României pe site-ul oficial romaniaregala.ro.

Text: Aurel V. Zgheran

Foto: Daniel Angelescu

 

3 comentarii

  1. Bucur Gabriela says:

    Este minunat mesajul transmis de catre domnul Aurel V. Zgheran. Felicitari.

  2. Roxana Gabriela Mateescu says:

    M-a impresionat romanul atat prin cele istorisite cat si prin elementele romantice ce au ramas asemenea unui trandafir in sufletul meu!

  3. Cerasela Platz says:

    Ador cartile biografice drept modele, atat profesional cat si ca oameni, calduroase felicitari !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50413263
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate