30 decembrie 2016

Articol de Ioan Luca Vlad

Astăzi se împlinesc 69 de ani de la data când, sub forţa armelor, Regele Mihai semna actul abdicării adus cu un rânjet gregar de către principalii comunişti ai zilei la Palatul Elisabeta. La cinci zile după Crăciun, un Crăciun trist şi plin de neajunsuri din cauza ocupaţiei sovietice şi a violenţelor din ţară, românii aveau încă speranţă în noul an 1948, o speranţă dată de faptul că, totuşi, Regele era în ţară.

Majestatea Sa Regele tocmai se întorsese din călătoria la Londra, cu ocazia nunţii actualei Regine Elisabeta a II-a, şi după încercări susţinute de a atrage sprijinul aliaţilor occidentali împotriva sovietizării ţării. El reprezenta „factorul constituţional” (cum urma să fie denumit de comunitatea românilor din exil) care mai putea pune, dacă nu piedici, măcar beţe în roate ocupanţilor sovietici şi lacheilor lor.

Iată că, în jurul serii, după ce posturile de radio anunţaseră repetat că urma un comunicat important pentru ţară, se citeşte textul abdicării Regelui. În aceeaşi zi, într-o şedinţă ireală de 45 de minute a Parlamentului (Adunării Deputaţilor), se proclamă, de către aceia dintre ei care fuseseră aduşi cu japca de prin Bucureşti (Parlamentul intrase deja în vacanţa legală de iarnă) legea privind proclamarea Republicii Populare Române. Eleodor Focşeneanu, în cartea sa „Două săptămâni dramatice din Istoria României” (All Education, 1997) a povestit cu exactitatea unui detectiv, modul cum, călcând orice aparenţă de legalitate, clica comunistă locală şi-a îndeplinit „tema pentru acasă” cu care era restantă în faţa Marelui Frate de la Răsărit.

Un pasaj din stenograma Consiliului de Miniştri din aceeaşi zi, convocat după momentul de la palat, este ilustrativ pentru atitudinea conducătorilor de atunci:

„Acum, potrivit Constituţiei, odată cu încetarea monarhiei, trebuie instituită o regenţă. Cum, însă noi suntem oameni politici, care înregistrăm realităţile, avem formele noastre şi trebuie să desvăţăm pe oameni să tot vorbească despre rege şi despre regenţă, am hotărît ca acest organ să fie numit Presidiumul Republicii Populare Române.” (Arhivele Naţionale Bucureşti, fond Preşedenţia Consiliului de Miniştri, Dosar 12/1947, f. 52-56)

Cu telefoanele tăiate, Palatul Elisabeta înconjurat de soldaţii Diviziei Tudor Vladimirescu, şi având-o alături numai pe mama sa, Regele s-a deplasat la Sinaia, de unde avea să plece, la 3 ianuarie 1948, în lungul drum al exilului. I-a fost permis să spună adevărul de-abia la Londra, afirmând totodată voinţa de a rămâne aproape de poporul său:

„Înlăturarea monarhiei constituie un nou act de violenţă al politicii de înrobire a României. Eu nu mă consider legat în nici un fel prin acest act care mi-a fost impus. Cu încredere nesdruncinată în viitorul meu, însufleţit de acelaşi devotament şi voinţă de a lucra, Eu voiu continua să servesc poporul român de care destinul Meu este legat pe veci.” (articol din Times, Londra, nr. 51.021 din 5 Martie 1948).

La 30 decembrie 1997, la 50 de ani distanţă, conducătorii comunişti erau deja trecuţi la cele veşnice, iar Regele, după mai mulţi ani de bâlbâieli post-revoluţionare, era primit în ţară având alături de el pe principalii oameni politici ai zilei, la un dineu, din păcate puţin relatat la momentul respectiv. Tocmai se încheiase primul Crăciun petrecut în ţară de la întoarcerea din exil, precum şi primul (şi până acum singurul) moment când toată Familia Regală se aflase la Bucureşti. Ocazia a fost însă mai mare decât s-a vorbit la momentul respectiv, datorită deciziilor anunţate de Rege în faţa celor adunaţi. La sfârşitul unui discurs în care şi-a anunţat dorinţa de a rămâne în ţară şi a lucra alături de aceasta pentru integrarea europeană, Regele a transmis ţării decizia ca „prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile şi prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa.” Regele a continuat cu speranţă: „Nu am crezut niciodată că Românii au nevoie de zeci de ani ca să revină la normalitate, cum unii sociologi au sugerat. Sunt sigur că Margareta va fi înconjurată cu afecţiune şi încredere, în acelaşi fel în care au fost înconjurate Reginele Elisabeta, Maria şi Elena, cu aceeaşi afecţiune şi speranţă cu care a fost înconjurată alături de mine Regina Ana. Statutul Familiei va fi amendat în consecinţă în viitorul apropiat. Conştient de responsabilităţile mele constituţionale, pun soarta ei şi a mea, ca întotdeauna, în mâinile poporului român. Finalmente, poporul va decide ceea ce eu doresc astăzi.”[1] ([1]discursul integral se găseşte aici: http://www.romaniaregala.ro/atitudini/democratia-nu-este-un-sistem-de-guvernare-ci-un-mod-de-a-trai/ )

La 30 decembrie 2007, zece ani mai târziu, ani în care românii s-au apropiat mai mult de Familia Regală, iar multe lucruri au început să se aşeze pe făgaşuri mai normale (de exemplu, începutul retrocedărilor; aşezarea la Palatul Elisabeta), Regele punea într-o formă oficială modificările Statutului Familiei Regale anunţate mai înainte. Astfel, într-o atmosferă caldă, de familie, fiind înconjurat de Regină, de Principesa Margareta şi Principele Radu, şi de câţiva consilieri, ulterior deveniţi membri ai Consiliului Regal, Regele a semnat Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României. Potrivit art. 1 alin. 1) „Casa Regală a României este o comunitate de familie autonomă înfiinţată şi organizată pe baza prevederilor acestui Statut Dinastic, de acum în vigoare.” De asemenea, potrivit alin. 6) „Descendenţii Regelui Carol al II-lea al României, pe orice ramură colaterală, îşi vor păstra apelativul şi rangul care le-a fost acordat în timpul domniei Majestăţii Sale Regelui Carol al II-lea. Potrivit dorinţei şi precedenţei stabilite de Majestatea Sa, aceşti descendenţi vor continua să fie excluşi din linia de succesiune şi nu vor fi membri ai Casei Regale a României.” Prin acelaşi act, Principesa Margareta este proclamată Custode al Coroanei României (ad personam), atât în timpul vieţii, cât şi după decesul Şefului Casei Regale, Alteţa Sa Regală fiind şi prima în linia de succesiune la Coroana României.[2] ([2] Normele pot fi găsite integral aici: http://www.familiaregala.ro/ro/activitati-curente/acte-si-documente-oficiale/normele-fundamentale-ale-familiei-regale-a-romaniei/ )

Printr-un document ataşat, Ordinul Carol I era reactivat, ca Ordin Dinastic, lucru care deschidea calea reconstituirii unui sistem Regal de decoraţii, pentru aceia care s-au remarcat în activitatea lor publică sau privată alături de Familia Regală sau în spiritul principiilor sale, în folosul Ţării. Documentul a fost receptat de îndată de opinia publică naţională şi internaţională şi a suscitat unele dezbateri, primind însă în scurt timp acceptul general al societăţii. El a fost comunicat şi Familiilor Regale ale Europei care l-au primit ca pe un act suveran al Regelui şi, în marea lor majoritate, l-au felicitat pe Majestatea Sa pentru gestul de curaj şi trăinicie făcut.

La mai puţin de un an distanţă se proclamau Statutele Decoraţiilor Regale, respectiv Ordinul Carol I, Crucea Casei Regale a României şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, în acelaşi an având loc constituirea Cancelariei Decoraţiilor Regale şi primele decorări. Văzându-se însă că sistemul mai putea primi îmbunătăţiri, la 30 decembrie 2009 s-a instituit Decoraţia Regală Nihil Sine Deo, care poate fi acordată unor personalităţi marcante care „au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere [şi] au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc.”

Un alt pas în direcţia reluării şi consolidării continuităţii Dinastiei în România a fost făcut la 30 decembrie 2010 când Familia Regală împreună a înfiinţat Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României, persoană juridică având ca scop păstrarea şi promovarea patrimoniului Dinastiei, apărarea principiilor Casei Regale a României, susţinerea activităţilor sale publice şi private, dar şi aducerea la cunoştinţa publicului larg a obiectelor de patrimoniu şi tradiţiilor Familiei Regale şi ale Coroanei Române. Primele bunuri intrate în patrimoniul Fundaţiei sunt lucrările din Colecţia Regală de Artă Contemporană, al cărei catalog a fost realizat în acelaşi an de domnul Adrian Buga. În prezent, sub directoratul doamnei Sandra Gătejanu Gheorghe, Fundaţia caută să-şi extindă activitatea în spaţiul public şi să aducă mai aproape de publicul larg valorile Dinastiei noastre.

30 decembrie 2011 a adus o completare a Sistemului Regal de Decoraţii prin Ordinul Coroana României. Dintre decoraţiile de stat dinainte de 1947, România modernă a preluat pe unele dintre ele (într-o variantă deformată, fără simbolurile regale şi fără unele dintre tradiţiile care le însoţeau), cum ar fi Steaua României şi Mihai Viteazul. Majestatea Sa Regele, dorind să existe o complementaritate între cele două sisteme de decoraţii, şi afirmând continuitatea simbolurilor monarhice, a reînviat Ordinul Carol I şi Coroana României pentru ca, prin intermediul lor, să fie răsplătită elita românească precum şi pe prietenii străini ai României, fiind şi Marele Maestru al acestor Ordine Dinastice. Ordinul Ferdinand nu mai este acordat deoarece, de la început, a avut un Statut şi scop foarte limitat – răsplătirea celor care au contribuit decisiv la Marea Unire din 1918.

Am avut onoarea să fiu  alături de Familia Regală la fiecare dintre aceste zile de 30 Decembrie, începând din 2007, precum şi la altele. De fiecare dată au fost zile fericite, zile ale speranţei şi în care, privind spre anul care se sfârşea, puteam să vedem cum mai pusesem o cărămidă la edificiul Dinastiei Române. Priveam ştirile şi vedeam cum societatea românească de astăzi vede (ca şi în 1947) în Familia Regală, un reper de moralitate, de stabilitate şi continuitate în faţa valurilor mereu mişcătoare ale politicii.

31 comentarii

 1. stelian r.

  Traiasca Regele ! Traiasca Romania !

 2. V.V.

  MULTUMIM FRUMOS DE URARE !
  .
  Multa intelepciune, sanatate si dragoste curata, cerem de la Bunul Dumnezeu,
  pentru Casa Regala si peste toata suflarea Globului!
  Amin!

 3. Mariana Gheorghe

  Mulțumesc din suflet pentru urarea făcută. Să dea Dumnezeu să mi se împlinească cea mai frumoasă dorință pe care o am: România – monarhie constituțională și Casa Regală a României la conducerea destinelor acestui neam oropsit timp de 66 de ani.

 4. Analiza de mai sus, făcută de domnul Ioan-Luca Vlad, este exactă. O zi cu nori cenușii aceasta. Să nădăjduim că se apropie sorocul revenirii țării noastre la matca originară (strămoșii daci au avut regi, străbunii romani au avut regi, mai târziu, împărați), românii au avut principi domnitori, apoi, regi. Republica roșie nu ne-a priit. Trăiască Regele Mihai I al României! Nihil sine Deo!

 5. Comentarii pe Facebook (I)

  Aurelia Zamfira LA MULTI ANI,,,ROMANIA
  #
  Mari Schuster La multi ani
  #
  Victoria Sandu caro principe anche se non la conosco personalmente gli auguro intanto BUON ANNO e poi gli chiede se ha a cuore il nostro bellissimo paese gli chiede di aiutarlo a sradicare il potere di corruzione tra la mafia e la politica prima che sia troppo tardi .Grazie
  #
  Carol Lucian Sa ai un AN NOU 2014 cat mai fericit!!!
  #
  Stefan Pruteanu Happy New Year 2014!
  #
  Iuri Blioju La Multi Ani Casei Regale de Romania si tuturor sustinatorilor Restaurarii Monarhiei in Romania!
  #
  Marius Damian un om deosebit
  #
  Liliana Sora O zi tristă pentru istorie această dată de 30 decembrie 1947, și o rană care nu se va vindeca și nu se va închide definitiv decât atunci când forma legitimă de guvernare a României va fi Monarhia constituțională. Trăiască Regele ! Monarhia salvează România !
  #
  Florina Butuliga RESPECT Principele Radu al Romaniei !
  #
  Adrian Pichiu O zi trista din istoria Romaniei.
  #
  Fasie Iulia Respect ptr drapel si ptr Casa Regala , sarbatorp fericite
  #
  Stefan Vintila Traiasca Monarhia si casa Regala a Romaniei In frunte cu eroul neamului Romanesc,Regele Mihai!
  #
  Gigi Maier RESPECT SI LA MULTI ANI

 6. Napoca News: "Majestate, iartă-ne"!
 7. Comentarii pe Facebook (II)

  Gabriela Gxg La multi ani Majestatilor Voastre !
  #
  Dican Elena LA MULTI ANI!
  #
  Gabriela Gxg La multi ani Majestatilor Voastre !
  #
  Stirbu Bianca Marcela Astazi pentru toti romanii este o zii neagra, ne dorim ca aceasta situatie sa se indrepte , iar Majestatea Sa sa se intoarca la conducerea tarii.
  #
  Toni Ro sa ne intoarcem,de unde am plecat…adica,monarhia
  #
  Opris Orlando Sorin La multi ani si restabilirea ordini de drept de inaintea ocupatiei bolsevice !!!! Fara voia actualelor puteri, ca sa nu va asteptati ca vreodata puterile actuale – ilegale si antinationale sa va recunoasca.
  #
  Florina Butuliga La Multi Ani ! Familia Regala a Romaniei
  #
  Liliana Sora Un palat, un tânăr de 26 de ani, 1000 de tineri închiși, un destin, o amenințare, o istorie tristă…, acesta a fost 30 Decembrie 1947 , momentul de răscruce al României. După 66 de ani de rătăcire, cred că este timpul să se repună legalitatea și adev…See More
  #
  Francesco Di Marco o loviturà de stat, o madamà ana paiker si comunistii ei analfabetzi, asta este amintirea zilei de 30 dec 1947,rusinos
  #
  Aurel Texanu LOVITURA DE STAT CARE AU DAT-O COMUNISTII.CONTRA COMUNISTII AU TINUT PE REGELE MIHAI PE AEROPORT SA NU INTRE IN TARA….MINERIADA FACUTA TOT DE ILIESCU CARE IA FOST FRICA DE COPOSU CA VO-R SA IA PUTEREA SI SA INSTAOREZE REGALITATE……DUPA CITI ANI A FOST PRIMIT REGELE INAPOI IN TARA SI DE CE? ILIESCU SI PUNGASII COMUNISTII AU CAZUT LA PACE SA INTRE TOTUSI REGELE IN TARA SI SA PLATEASCA INTRETINEREA PALATELOR SI SA PLATEASCA IMPOZITE PE PROPIETATE….SI SA IL TINA CA UN PAPUSOI ACOLO UNDE ESTE……REGALITATE IN ROMANIA NU SE VA FACE NICI PESTE 100 DE ANI SI ATUNCI VO-R FI URMASII ACESTORA CARE IA INTRODUS SA CONDUCA TARA ASTA……REGELE A UITAT CA IA CERUT CU PISTOLU LA CAP SA PLECE? ASA TREBUIA SA FACA SI ACUM SA INTRE PESTE EII LA COTROCENII SI SA ALUNGE CUCUVELELE COMUNISTE CARE SA INSTAURAT NELEGAL INTR-O TARA VAI MAMA NOASTRA.REVOLTA IN ROMANIA NU VA FI NICIODATA PINA NU SE VA NASTE UN TUDOR VLADIMIRESCU
  #
  VD Filip Sa vedem cand vor cere iertare englezii si americanii. Altii sunt prea saraci cu duhul sa le putem pretinde ceva.

 8. Cristian Ciurdar

  Va Multumim Mult !!! Asa sa ne Ajute Dumnezeu !!! TRAIASCA REGELE !!!

 9. Majestate,
  Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca stricăciunile aduse neamului nostru de sovietici să fie spălate și îndreptate spre sănătatea și bucuria unui popor mult nedreptățit!
  În zi de tristă aniversare, gândurile noastre se îndreaptă cu nădejde spre Casa Regală!
  La mulți ani!
  Trăiască Regele în pace și onor!

 10. Daniela Sneesby

  Majestatea Voastra, va iubim atat de mult cat va iubeau toti romanii care va purtau fotografia in interiorul hainei, de teama comunistilor. O purtau in partea stanga la inima Asa imi povestea o doamna refugiata din Basarabia care a locuit langa apartamentul meu in Curtea de Arges in timpul copilariei mele. Sper ca aceasta dragoste sa se multiplice in inimile romanilor de astazi si cu ajutorul lui Dumnezeu sa realizam o Romanie condusa de Unsul lui Dumnezeu Majestatea ta Regele Mihai I. Doamne ajuta

 11. stoicarodica2010

  Amintirea zilei de 30 Decembrie 1947 ,zi insemnata cu fierul rosu bolsevic,sa se duca pe pustii!Aceasta zi ne-a alungat Regele din tara si a instalat lunga noapte comunista care a ucis libertatea si bunastarea poporului romani.A facut din romani niste bieti nomazi,tarati prin toate colturile din tara,desradacinandu-i din locurile natale!!A ucis floarea tarii fara mila!Copii oamenilor gospodari si ai intelectualilor nu mai aveau acces la invatatura.Si-a facut aparitia coruptia si furtul de la stat.Timp de 66 de ani intelectualii si pensionarii au avut si au retributii si pensii absolut neidestulatoare!Ura intre romani a devenit viscerala.In toate posturile cheie au fost numiti semianalfabeti care au devenit rapid adepti ai noului regim bestial, prin numeroasele profituri materiale!Teroarea a devenit generalizata!Era interzis sa pronunti numele Regelui Mihai sau a oricarui dintre Regii nostri.Istoria Romaniei a fost falsificata.A aparut istoria mincinoasa a lui Roller.Steagul tricolor al Romaniei a fost desfigurat,smulgandu-i-se Stema si Coroana Regala a Independentei Romaniei.Puscariile s-au umplut cu cei mai de seama romani!Astfel s-au tarat o viata intreaga romanii cinstiti ai acestei tari!Traiasca Regele Mihai!Monarhie pentru frumoasa noastra Romanie!Asa sa ne ajute Dumnezeu!Tuturor romanilor le doresc sanatate si LA MULTI ANI 2014!

 12. Comentarii pe Facebook (III)

  David J. Logan Romania was ‘proclaimed’ a republic without any consent from the Romanian people. It was an illegal proclamation just as the King’s ‘abdication’ was illegal as it did not occur voluntarily.
  #
  Nicolas Cosmin Stoian you right man
  #
  Ioan Bogdan exact de asta e nevoie, macar acum sa ne trezim din somn.
  #
  Diana Petrosanu Adevarat,Majestate ! Dar nu Noi am fost de vina ,ci noi !Iarta -ne ,in numele acelor “noi” ,Majestate!Caci aceasta a fost soarta noastra ,istoria noastra ,si nu o mai putem schimba .Nu putem decat merge inainte cu speranta intr-un destin mai bun al tarii ,oricare ar fi acela .Dumnezeu sa va dea sanatate si un An Nou cu realizarea celor mai profunde dorinte ale Dvs.,Majestate.
  #
  Liliana Sora Vă mărturisesc cu toată sinceritatea, că interviul redifuzat astăzi al profesionistei Eugenia Vodă cu viața de poveste a unei Regine de poveste, nimeni alta decât Regina Ana, m-a impresionat și emoționat profund și a fost, este și va fi o adevărată lecție de viață, de demnitate și curaj, de simplitate și modestie, de încredere și optimism. Pentru tot ce i-a oferit viața cu bucurii și greutăți, alături de Majestatea Sa Regele Mihai, soț și tată iubitor, pentru povestea unui vis împlinit , acela de a vedea și călca pământul românesc , pentru locurile ce i s-au lipit de suflet – Castelul de la Săvârșin, Muzeul Satului de la București – pentru Poema română a lui Enescu, etc…, a spus trei cuvinte mari : Doamne ! Îți mulțumesc ! Și eu voi spune Doamne îți mulțumesc, pentru că trăiesc în vremurile în care am putut afla și cunoaște adevărul despre acești oameni minunați, am avut prilejul de a o vedea pe Regina Ana, cu ani în urmă la Iași, iar pe MS Regele Mihai doar la televizor, și trăiesc cu dorința unui vis de împlinit, monarhia să salveze România. Trăiacă Regele ! La mulți ani !
  #
  Elisabeta Laposi Sa ne ierte ? trebuia cerut iertare acum 24 de ani…..si ce departe eram daca in 1989 3o decembrie aveam un REGE si o REGINA! Si totusi …….Majestate iarta-ne ! Istoria o sa ne ierte?copii? nepotii?un popor mic,imprastiat in lume…cu parinti, copii plecati in lumea larga ………..pentru ca nu au cu ce sa cumpere sau sa construiasca o casa, ce pune pe masa ……si ce multe ar fi de facut in tara!!! noi granarii europei importam faina..etc,noi mergem in Alpi,cand avem Carpatii nostrii, mergem la plaja inSirLanka cand avem Marea Neagra…….dar din pacate totul e negru.drumurile noastre sant ingrozitoare……turismul sa nu mai vorbim….studii facute in tara da este singurul lucru bun …..dar ce folos daca altii se bucura de copii nostrii,medici ,ingineri, profesori…..Doamne iarta-ne si Tu…….. si Majestate si Dvs.Speram in 2o14 ! LA MULTI ANI !
  #
  Iuliana Dulgheru Majestate iarta acest popor ca nu-i vinovat
  #
  Tatiana Olimpiada Popa Nu stiam atunci ,nu eram pregatiti !Iarta-ne Maiestate!
  #
  Safta Haraga cat de frumos este spus acest adevar
  #
  Gabriela Dumitru Majestate, nu-ti cer iertare, pentru ca nu existam pe atunci, dar, iti cer sa-i ierti pe toti, ce n-au stiut ce sa fac, sa ne intelegi, asa cum e datoria ta s-o faci si sa vii alaturi de noi!!!
  #
  Maria Popescu Majestatea SA ,a iertat totul fara sa-l roage poporul roman.A facut-o din toata inima lui ,pentru ca si-a iubit tara si poporul sau. Adovedit-o. Acum e rindul nostru sa facem ceva .Sa cerem referendum,pentru ca altfel nu se poate .Trebuie umblat la constitutie. E o parere ,de la o persoana simpla, dar care doreste monarhie. Traiasca regele !La Multi ani Majestate!
  #
  Eugenia Rada iarta doamne totul
  #
  Stefan Vintila De tot atItia ani Republica sta mod ilegal In stat,a ca au legalizato cu forta Comunisti Bolsevici,Gheorghe Ghiorghiu Dej,Nicolae Ceausescu si Ion Iliescu,este cu totul altceva.Cei de la Guvernare si cei care au Guvernat Romania,de 24 de ani Incoace,se tin tare sa nu-si piarda locurile din viata politica Romaneasca,si nu-si dau seama ca sfIrsitul Republici este eminent,instaurarea Monarhiei si a Regelui Mihai,sunt prioritare de acum Incolo!
  #
  Stefan Vintila Traiasca Monarhia,Traiasca Regele,Traiasca Romania Libera,fara Tirani!!
  #
  Gaby Dragoi ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU….anul 2o14 sa fie marcat instaurarea Monarhiei…..DUMNEZEU va fi cu noi…..
  #
  Vladimir Balea sa dea dumnezeu ceva pozitiv pentru tara asta si pentru acest popor .sa scapam de tradatorii de neam si tara
  #
  Bogdan Constanda nu sunt regalist,dar ar fi fair-play,macar in ceasul de pe urma,cand inca îl mai avem in viata pe Rege…

 13. Comentarii pe Facebook (IV)

  Calistrat Pictor Toti am pierdut ….!.au castigat Mafia securista -comunista..!Pentru o mana de hoti suferim cu totii.
  #
  Opris Orlando Sorin Republica in Romania este si trebuie declarata inclusiv oficial ca NULA de drept. Romania nu este constituita odata cu Iliescu sau Nastase ca stat ca ar fi o aberatie pe toate planurile. De aceea trebuie anulate consecintele ocuparii sovietice inclusiv prin colaborationistii sai PCR si urmasii acestei organizatii (FSN. PSD, PDL, UNPR, PPDD …), numita impropriu partid antinationala. Trebuie revenit la ordinea de drept inaninte de comunismul de ocupatie sovietica (ca trebuie precizat ca la noi comunismul nu a venit la putere intr-un mod legal: revolutie sau alegari) care culmea a mai fost si condamnat in parlament. Pai ce condamnare a comunismului DE OCUPATIE daca nu se desfiinteaza consecintele ????
  #
  Falticeni Falticeni “O mana de conserve,din est si vest + 22 de milioane de LASI .
  #
  Florin Matache ….La Multi Ani Majestate . Este din ce in ce mai visibil ca Divinitatea va da longevitatea necesara ca sa legati timpul de unde a fost intrerupt de un system politic ,satanic, un system producator de suferinta si miserie pentru poporul roman . Probabil ca foarte curand Monarhia va fi pusa de politicienii Romaniei acolo unde i-a fost locul acum 66 de ani…Se pare ca nu exista alta alternativa , cel putin asa spun vocile venite de peste tot , atat politicieni cat si marea majoritate din popor…
  #
  Florin Stiu arborati steagul regal in aceasta zi!!!!!!!!
  #
  Florin Stiu tara asta sufera de 66 ani, si inca ne batem joc de ea, iar ponta si de casa regala
  #
  Toni Ro as dori dar nu am asa un drapel
  #
  Carmazan Andrei romani din toata lumea hai sa stabilim o zi in care tot romanul de pretutindeni sa-l rugam pe regele MIHAI sa se urce iar pe tron.
  #
  Razvan Lupescu Majestatea sa Regele Mihai nu a abdicat niciodata din inimile noastre

 14. Lili Bratulescu

  In aceasta zi as vrea sa-mi cer iertare in fata Majestatilor voastre ca am putut mult timp sa cred enormitatile ce se spuneau despre Familia Regala, sa cred ca mai bine era cu o Romanie republica, sa cred ca istoria era cum ne-au invatat atata timp si mai tarziu cand nu am mai fost de acord am tacut. Ma simt la fel de vinovata ca si atunci cand am stat toti si ne-am uitat, sau n-am facut nimic sa salvam Biserica Sfanta Vineri si Maica domnului statea si ne privea si sunt sigura ca plangea pentru noi! Asa si Majestatile Voastre plangeati si plecati cu gandul ca ne lasati sa suferim pentru ceea ce infaptuiam! Sa ne iertati si sa fiti sanatosi si sa aveti un an binecuvantat si Romania sa reinnoade istoria de unde a fost sfasiata! Asa sa ne ajute Dumnezeu! La multi si binecuvantati ani!

 15. În vremurile tulburi, pe care le le traieste aceasta tara de aproape un secol, ne dorim sa reinstauram DEMNITATEA si legatura cu strabunii nostrii, care prin jertfa lor ne-au lasat acest tarâm noua si viitoarelor generati de ROMÂNI. Acest lucru este posibil doar cu ajutorul unui NUCLEU curat de siguranta, întelegere si virtute si poate fi reprezentat asa cum stau lucrurile acum la noi NUMAI de Casa Reagala împreuna cu Majetarea sa Regele Mihai. Va urez Majestate ca Bunul Dumnezeu sa va dea în continuare forta fizica, întelepciunea si puterea de a pune lucrurile în ordine de a modela viitorul României spre o “gradina a Maicii Domnului” unde fiecare Român sa poata trai în siguranta, cu demnitate si discernamânt. Asa sa ne ajute Dumnezeu. La multi ani cu sanatate, noroc si succes!

 16. Cristian. E.

  Traiasca Monarhia!!!

 17. De 30 decemvrie 2015

  Amu, în ceasu’ vitreg al zilei de azi, trizeci decemvrie, când ne aducem aminte cu mare jale de surghiunirea iubitului nostu Rege Mihaiu I, îndrăsnim iar să vă scriem scrisore la tăţi românii de nu s-or lepădat de Rege şi de România adevărată. Numa’ de-om socoti voinţa lui Domniezău, care i-o dăruit Regelui nostu ani lungi, să să-nturneze românii iară cătă Domnie – şi asta ar hi de-ajuns pintu noi… Apoi, de-om socoti şi că Ţara o fo’ condusă după nouăsutepatruşepte numa’ de zapcii ce s-or adăpat din bălţile lăsate de carele muscalilor …Ar trebui amu să ne lăsăm mânaţi de ăi ce-or fo’ cu Regele tăt timpu, iar dinte dregătorii de azi, să ne lăsăm mânaţi de cei ce au râvnă cătă Rege şi cătă ca Ţara sa hie iară Regat.

  Ce voim noi amu să cerem din nou şi voim a scrie şi altora: Unu: Să aive ştiinţă Regele nost Mihaiu că noi îl vrem pe Tronul Ţării. Şi asta cu grăbire şi cu cinstea cuvenită. Doi: Să ştie vlădicii că scriem acestea în buna cunoaştere a canoanelor şi că voim ce voieşte şi Domniezău. Şi ca fii ai Bisericei strămoşeşti Ortodoxe, voim a voi şi vlădicii ce vrea Domniezău şi noi aşijderea. Trei: Apoi, să priceapă zapciii şi dregătorii de au luat Ţara în grije, că noi nu mai voim să ne puie boii naintea carului. De-or vre să puie început bun dregătoriilor, să se silească a gândi şi a face dreptate întâi. Să vorovească în Sfatu’ Ţării şi să puie soarta iei naintea lăcomiei lor. Să puie-ntâi pe Vodă Mihaiu la locul lui, în fruncea Ţării. Că-n altu felu, Ţara îi ca un sat fără popă. Că altufel noi am uita a ierta. Nu uităm că şi cei ce-or venit or mai fo’ în dregătorii în anii din urmă şi to’ n-o fo’ ascultat glasul nost.

  Să ştie tăt omu’ încă înşelatu de dregători şi cari tăt zic că Ţării îi trebe bărbat adevărat, că Regele nost îi mai bărbat ca tăţi dregătorii de pân-amu: o mânat airoplanu’ făr’ de frică, o condus Oşti Române în luptă şi o daruit Ţării urmaşi mai mulţi ca ăilalţi dregători. Şi asta făr’ să să laude. Să nu uite proştii că România n-are Rege ţânut în puf, ci Rege ce-o răsbit în ţări streine atât-amar de ani…Şi-o ţânut cu Ţara tăt timpu’, o iubit-o ca pe-un copchil drag, n-o cercetat răutatea vremelnică a iei şi nu s-o oţărât la ia când o fo’ supărat. O făcut eczact ca un tată cu fiul risipitor. N-o călcat nici Sfintele Scripturi şi nici Legea Ţărei niciodat’.

  Da’ nu fujim de greu, de va hi să ne ridicăm vreodat’ cătă cei ce să semeţesc amu asupra Neamului nost, apăi noi degrab am mere cu feciorii noşti şi la răsboiu, da’ numa’ subt Vodă Mihaiu şi subt steag curat. Că am mânca şi numa’ pită cu slană, da’ să ştim că se face dreptate… Am to’ rabdat da’ amu nu mai putem, că strigă la noi bunii şi străbunii noşti de s-or prăpădit în Răsboiul de Reîntregire. Au noi suntem urmaşii oştenilor de la Măraşti, Mărăşeşti şi Oituz??? Une-i Ţara a Mare şi făloasă? Şi une anume îi pus Regele azi de către noi, cei ce am ales cu mânurile noste to’ felu’ de trădători? Că încă n-am fo’ să-i blestemăm pe ăi de ţin Tronu’ Ţării gol, nu ne-am închis toţi prăvăliile şi meşteşugurile care îi ţin în scaun pe dregătorii de la Bucureşci. Că de ne-om face aprigi ca ungurii şi-om ţâne minte răul numai pintu o zi ca iei, unu’ n-a mai rămâne în picioare.

  Scrisă azi, în Sighii, de mine, de muiere şi de copchii În anu’ Domnului douămiicinşpe, in zua de trizăci decemvrie A.M.

 18. Răspunsuri pe Facebook (V)

  Jolanda Joli Jozsi Salutari din BRASOV, Toate cele bune va doresc. LA MULTI ANI 2016. Inainte, cu bine!
  #
  Gheorghe Lungu Poate in Romania ar reveni normalitatea daca ne-am intoarce la monarhie. Cel putin s-ar pastra fiinta neamului romanesc, cultura si credinta. Traiasca Monarhia!
  #
  Varzaru Mihai-Puiu Ziua rusinii , in care comisarii,tancurile,calicaturile comuniste importate sau nu,non valori etc. au reusit prin manipulare si santaj,sa distruga esenta valorilor traditionale romanesti : cinstea,dragostea de patrie si neam , demnitatea , onoarea , responsabilitatea , simtul datoriei , cultura , efecte pe care le vedem si azi , Traiasca Majestatile Lor Regele Mihai I al Romaniei si Regina Ana,impreuna cu intreaga Casa Regala a Romaniei .D-zeu sa ne ajute pe toti.
  #
  Costel Plugariu Nu pot sa dau like la un asemenea comentariu, pot doar sa spun TRAIASCA REGELE !
  #
  Catalin Indrican Capul sus Majestate,istoria ne va judeca pentru aceste greseli! Romanii adevarati sunt alaturi de dumneavoastra si va respecta!
  #
  Ioana Constantin Panescu Happy New Year!
  #
  Ianko Horvath Dumnezeu sã-L ocroteascã pe Regele nostru și sã repunã în drepturi Monarhia Românã! Trăiascã Regele Mihai I !
  #
  Rita Maxim La multi ani ! TRAIASCA REGELE !!! Va iubim
  #
  Ani Mun Trist
  #
  Ghita Presecan si acuma apropo tot comunistii dreg sau ma rog neocomunistii si odraslele lor nereusite si cercurile dar cum toate au inceput, toate au si sfarsit
  #
  Gistor Pop NIHIL SINE DEO.

 19. Cristian

  Traiasca Monarhia!!! Jos Republica ilegala!!! Traiasca Regele!!!

 20. Cristian Sandu

  In 30 decembrie 1947 istoria noastra s-a oprit in loc! In 2016 va trebui sa o repornim!

 21. ing. agronom Teodor Iliescu

  Adevaratul drum al României trebuia si trebuie sa fie MONARHIA, asa cum in 1990 in P-ta Universitatii se dorea de aproximativ 1.000.000 de oameni, care in inima Bucurestiului, reprezentau fibra intelectualitatii acestei natiuni si au fost calificati GOLANI si HULIGANI, ei in realitate consimtind la schimbarea REGIMULUI COMUNIST, pana in ziua de azi, cati din ei au mai ramas in viata, multi fiind ucisi prin diferite metode de acest regim antiromanesc, REPUBLICA. In momentul in care s-a strigat si scris pe ziduri, pentru prima data cu cateva luni inainte, in decembrie 1989, JOS COMUNISMUL, eram prea mic sa inteleg la 9 ani ce se petrecea, insa, imi aduc aminte bine foarte multe lucruri, poate din cauza socurilor traite, intelegand mai tarziu, ca REPUBLICA, nu e nimic altceva decat un sistem represiv antiromanesc, criminal, o dictatura deghizata, inumana, care corupe rand pe rand oameni, mergand cu ei spre dezumanizare totala, in care românii au avut decenii intregi de suferit, de indurat libertatea iluzorie care nu ne-a incalzit, ba uneori, aratand ca turisti in propria Tara! Ca si in 1989 – 1990, repet ca o a milioana oara : NUMAI MONARHIA SALVEAZA ROMANIA ! Niciodata in istoria omenirii, suveranul adevarat, iubit de popor adevarat, nu a suferit o mai mare nedreptate ca in cazul M.S.R. MIHAI I AL ROMANIEI, care a fost obligat sa abdice de o haita de neaveniti, sarlatani, impostori si venetici, ce ne-au intrat si murdarit tot ce aveam mai scump si mai frumos de la bunicii si strabunicii nostri. ROMANIA ESTE REGAT! TRAIASCA FAMILIA REGALA A ROMANIEI ! NIHIL SINE DEO ! TRAIASCA REGELE !

 22. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE

  TOATE ACTIUNILE MAJESTATII SALE REGELUI SI ALE INTREGII FAMILII REGALE, PRECUM SI ALE CASEI REGALE CA INSTITUTIE, AU DUS LA CONSOLIDAREA REPERELOR MONARHICE DE TRADITIE IN ROMANIA SI LA CONSTIENTIZAREA ROMANILOR CARE AU RAMAS CU CUNOSTINTELE ISTORIEI MISTIFICATE DE COMUNISTI, PE CARE AU INVATAT-O IN SCOALA, POATE CHIAR DE LA UNELE CADRE DIDACTICE RAU INTENTIONATE SI DUSMANOASE TRADITIILOR SECULARE ALE TARII !
  30 decembrie 2015 – ROMANIA REGAT !
  TRAIASCA REGELE !

 23. Roxana Gabriela Mateescu

  Orice roman de buna credinta care realmente s-a documentat asupra istoriei Romaniei cunoaste( cel putin in ansamblu) datele , infaptuirile , atat de frumos si clar expuse mai sus. Iar un roman care se considera patriot si inca nu a aprofundat( din diferite motive) istoria tarii noastre , ar trebui sa studieze cu mare atentie conjuncturile si ansamblul realizarilor pozitive ale Casei Regale a Romaniei. Doar astfel se poate percepe corect NECESITATEA MONARHIEI in Romania. Dumnezeu sa ajute FAMILIA REGALA a Romaniei ! TRAIASCA MONARHIA !

 24. Traiasca Regele!

 25. Răspunsuri pe Facebook (VI)

  Gistor Pop NIHIL SINE DEO.
  #
  Simona Xenia Dan TRAIASCA REGELE NOSTRU .
  #
  Boer Siminica am citit am ascultat multe comentarii despre evenimentul din 30 XII 1947 si totul spus de un de altul un punct de vedere CLAR al regelui nu am vazut >Atunci au fost vremuri acum sunt vremuri oamenii din popor niciodata nu vor sti ce a fost in PALAT doar in 45 minute / erau rusi -comunisti si regele -precum CUZA in 1866 [ianuarie 6–8] cu alt rege alt guvern NU toti putem fi la conducere /insa poporul TREBUIE RESPECTAT
  #
  Amine Maria Basescule mai invata despre istoria Romaniei nu prostii
  #
  Teteul Nicolae ,,sa invatam din aceasta istorie,sa luam aminte,as spune atentie la cei dintre noi,educatia pentru tara si stabilitate, a generatiilor viitoare conteaza mult .
  #
  Nicu Ani Poporul si prostia in care v-au adus rusi
  #
  Rednic Cristi e frumoasa monarhia

 26. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor

  Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

 27. Emilian T.Vandenboer

  Din pacate dupa 69 de ani Romania in continuare ramane o tara comunista.
  Trista istorie, amarata tara !
  Emilian T.Vandenboer

 28. Iulius

  Mai suna-vei dulce corn,
  Pentru mine, vreodata ?

 29. Irina

  Ne vrem Regele înapoi!!! Cât să mai așteptăm?

 30. Ceica Manuela Elena

  Traiasca Regele-speranta noastra anulata de Iliescu si politrucii lui!Profund respect, Majestate!

 31. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 26 decebrie 2016 – 01 ianuarie 2017?

Lasa un comentariu

© 2007-2017 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 16381907
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook